Редовната турска армия и подкрепяните от нея паравоенни части едва

...
Редовната турска армия и подкрепяните от нея паравоенни части едва
Коментари Харесай

Сирийската авантюра на Ердоган подкопава НАТО

Редовната турска войска и подкрепяните от нея паравоенни елементи надали ще влязат в пряк конфликт със силите на Башар Асад. Дори и това да стане, вероятността от замесване на други натовски страни в спора за момента наподобява пренебрежимо дребна.

© Reuters Дори единствено фактът, че съдружници в НАТО се заплашват с оръжейно ембарго, дискредитира алианса. Отвъд директните резултати за изострянето на обстановката в Северна Сирия и Близкия изток интервенцията на Турция против кюрдските сили основава нови фундаментални опасности за сигурността на западните страни и по-конкретно за действието на техния защитителен съюз НАТО. Опасностите в общи линии могат да бъдат разграничени в три категории: все по-голям ерес сред страните членки, възходящи подозрения за лоялността на съдружниците и опасения от непосредствено замесване на Северноатлантическия алианс във военни дейности. Към това могат да се прибавят и страховете на Европейския съюз, че възобновяването на дейните бойни дейности на сирийска земя могат да предизвикат нова бежанска вълна към Стария континент.
Не инцидентно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отпътува на незабавно посещаване в Анкара още предишния петък, където дипломатично разгласи, че " Турция е огромна районна мощ, само че с огромната мощ идва и огромната отговорност ". Столтенберг прикани " да се избегнат всевъзможни едностранни дейности, които могат доведат по-нататъшна дестабилизация на района и да ескалират напрежението ". Което обаче срещна корав отпор от турска страна – президентът Реджеп Тайип Ердоган отвърна, че интервенцията ще завърши, когато кюрдските сили смъкват оръжие и се изтеглят от " зоната за сигурност " и никакви възможни наказания няма да го разколебаят. Но даже самият факт, че съдружници в НАТО внезапно стартират да се заплашват с оръжейно ембарго, предизвика терзания за единството на отбранителната организация, нейната успеваемост и решимостта й да работи.

Разцепление измежду съдружниците

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Само два дни по-късно пристигна свеж образец и за разцеплението в редиците на алианса във връзка турската инвазия в Сирия. Това беше държанието на английския министър на защитата Бен Уолъс по време на Парламентарната асамблея на НАТО в Лондон. " Абсолютно ясно е, че Турция продължава да е застрашена от групи като ПКК (Кюрдската работническа партия – бел. ред.) - терористична организация, присъстваща и в тази страна (Сирия). Турция от време на време би трябвало да направи това, което е нужно, с цел да се отбрани ", разгласи той в понеделник, шокирайки огромна част от представителите на другите европейски страни. По принцип ПКК е друга от сирийската кюрдска YPG, която от своя страна изнесе на гърба си борбата против ИДИЛ, само че Анкара слага знак на тъждество сред двете организации. Правителството на Унгария пък разгласи във вторник, че поддържа турските проекти за заселване на сирийски бежанци в плануваната 30-километрова зона, която армията на Ердоган възнамерява за отвоюва от кюрдите.

В дипломатическите среди изявлението на Бен Уолъс бе изтълкувано като опит за печелене на по-изгодна позиция за Англия в възможни договаряния за комерсиално съглашение с Анкара след Brexit. Де факто обаче по този начин управляващите в Лондон разрушиха единството на водещите европейски страни, заклеймяващи военната случка на Ердоган. В отговор народен представител от немския Бундестаг реторично попита английския боен министър: " Ако сте уверен, че Турция има законна причина да нахлуе в Сирия, какво бихте дали отговор на турците, в случай че ви попитат дали НАТО ще ги поддържа, базирайки се на член 5 от контракта на организацията? " Въпросният текст от Вашингтонския контракт гласи, че въоръженото нахлуване против една страна членка се третира като акт на експанзия против всички всички.

Ще се разгори ли спорът още повече

Питането на немския народен представител слага на масата най-фундаменталния проблем, който тревожи Запада сега – може ли да се окаже, че всички страни от Северноатлантическия алианс би трябвало да разгласят война на Сирия, в случай че се стигне до конфликти сред армиите на Башар Асад и Ердоган? Хипотетичната обстановка бе коментирана и от външния министър на Люксембург Жан Аселборн. " В момента имаме член на НАТО – Турция, който атакува войските на Асад – в действителност президент на Сирия. Представете си, че Сирия или съдружниците на Сирия отвръщат и нападат Турция. Имаме член на НАТО, имаме и член 5, имаме пакт за взаимна отбрана. Това значи, че всички натовски страни са атакувани и би трябвало да се притекат на помощ на Турция ", уточни Аселборн. До нова мигрантска вълна надали ще се стигне, тъй като турската войска е ситуирана сред Европейски Съюз и бежанците.
Министър-председателят Бойко Борисов също се включи в разсъжденията в тази повърхност. Той позволи, че обстановката може още повече да се усложни, в случай че Турция изиска активиране на клаузата за взаимна отбрана на страните от НАТО. " Може да стане доста забавно – турските публични управляващи споделят, че имат над 700 набези от кюрди и от сирийци. Така ли е или не е – нито желая да знам, нито се интересувам, само че те към този момент публично приказват за член 5-и ", разяснява българският министър председател след съвещанието на съвета за сигурност във вторник. Борисов обаче застана в самобитен геополитически шпагат по тематиката - от една страна, България прикани за прекъсване на интервенцията против кюрдите, само че от друга, се разгласи срещу възможни наказания против Турция, тъй като " имаме пет милиарда $ стокооборот ". Премиерът изпада и в извънредно неуместната позиция да бъде окуражителен от турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който разчете предходните му изявления като поддръжка за бойните дейности против кюрдите.

Всички против Ердоган

Експертите в областта на сигурността са извънредно скептични по въпроса за възможна ескалация на спора и замесване на НАТО в бойните дейности. Най-малкото тъй като Турция очевидно е основател на интервенцията и я води на територията на прилежаща страна.

" Има ясно открити правила в НАТО. Ако има подобен вид опасности, те минават през съвещания, основани на шерване на разследваща информация, вследствие на което може да се стигне до решение единствено въз основата консенсус ", разяснява някогашният длъжностен министър на защитата Велизар Шаламанов, който е и някогашен зам.-директор на организацията по информация и връзка на алианса. " Много ясно е казано във Вашингтонския контракт, че за задачата би трябвало да има открита експанзия против територията на страна член ", добавя той. И прецизира: " Има аспект тази интервенция да бъде спряна, защото тя не може да бъде сполучлива. И това доста скоро ще бъде разбрано от директно въвлечените. Освен това доста изчистената позиция на главните съдружници в НАТО, на Европейски Съюз, в това число и на Русия демонстрират, че боен излаз не може да бъде реализиран, нито това може да бъде употребявано за стопански напън или за искане на спомагателни средства. "

Според Улрике Франке от Европейския съвет по интернационалните връзки е " извънредно малко евентуално " Турция да пожелае активиране на член 5 в тази обстановка, тъй като, в случай че изиска помощ, Анкара ще изпадне в неизгодната позиция " да признае своя неуспех ". Дори обаче Ердоган да го направи, това не задължава другите членове да пратят армиите си на война, а да се притекат на помощ " с дейности, които сметнат за нужни ". " Това е фундаментално недоумение, че когато един член на НАТО каже, че е нападнат, всички останали наложително би трябвало да дойдат с танкови батальони ", обобщава Франке, представена от Politico.eu.

Разделяй и владей

" Най-големият дълготраен риск е за разединение в НАТО. Доверието в Турция ще намалее, от Турция към съдружниците - също ", разяснява за " Капитал " някогашният длъжностен министър на защитата Тодор Тагарев. Според него до сюжет с активиране на член 5 няма по какъв начин да се стигне, тъй като по своята същина това не е отбранителна интервенция. Той счита, че даже да има конфликти с постоянната войска на Асад, най-вероятно тя би се въздържала от офанзиви против каквото и да било на турска територия. " Това, което е значимо да се означи, е, че явно Европейски Съюз като организация мъчно може да бъде състезател в тази обстановка. Самият факт, че на членките им трябват по 3-4 дни да вземат решение по нещо, което в общи линии е ясно, е индикативен ", добавя той. И отбелязва, че руснаците играят точно на тази струна – че Европейски Съюз е разлъчен и колеблив. Настоящата рецесия може да даде коз на Тръмп да твърди, че НАТО не работи дейно и е отживялост.
Първият образец в тази посока пристигна още в сряда, когато съветският дипломат в Европейски Съюз Владимир Чижов предизвести гърците, че ще бъдат изоставени като кюрдите, по време на свое посещаване на остров Родос. Темата за турската интервенция е извънредно сензитивна за управляващите в Атина, която има дългогодишни търкания и териториални разногласия с Анкара по отношение на акваторията на Егейско море. Чувствителна е и тематиката за разграничената на две Република Кипър, в чиито териториални води Турция сега организира сондажи за естествени запаси макар митингите на Европейски Съюз.

Може би най-притеснителното нещо в обстановката обаче е държанието на американския президент Доналд Тръмп, предизвикал актуалната рецесия с изтеглянето на щатските военни сили от кюрдските региони в Сирия. Защото набиращите скорост разединение и съмнение в НАТО може да го върнат на първичната му позиция, че Северноатлантическият алианс е отживялост от времето на Студената война.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР