Редовна читателка на Plovdiv24.bg потърси редакцията ни, за да разкаже

...
Редовна читателка на Plovdiv24.bg потърси редакцията ни, за да разкаже
Коментари Харесай

Кошмарен сигнал: Купих си телефон за 1900 лв. от Виваком, оказа се дефектен! А после - мъка, мъка, мъка!

Редовна читателка на Plovdiv24.bg потърси редакцията ни, с цел да опише през какво е минала. Казусът е обвързван с неприятности с единия от мобилните оператори у нас, а точно - " Виваком ".

Даваме думата на дамата незабавно:

" Уважаема редакция,

Пиша Ви във връзка следващата неуместна обстановка в родната България. Преди близо два месеца закупих мобилно устройство, посредством контракт за лизинг, от " Виваком ". Същото получих след към седмица от подписването посредством пощальон. На идващия ден открих, че апаратът има недостатък върху екрана, в горната му част - леке и недобра работа на част от тъчскрийна.

Незабавно посетих офис на продавача, в който установяваха очевидния недостатък. Пожелах да върна телефона, само че получих отвод, защото не били осведомени с метода за отвод в обстановка, в която договорът е подписан във физически магазин, а устройството е доставено по-късно чрез пощальон. Посъветваха да се свържа с оператор на фамозния номер 123. Разбира се, от там последва също толкоз " съответен “ отговор. Поеха ангажимент да се свържат с мен след разискване с мениджъра им.

След няколко дни естествено, че никой не ме потърси, още веднъж аз се свързах с тях. Обясниха, че вид да се откажа от покупката или да се размени с нова такава няма. Единственият вид за мен е да върна същия по общия ред - посредством предявяване на претенция. Обясних, че не искам да се обслужва гаранционно, защото е чисто нов, а да се подмени с нов, без недостатъци. Съответно ми бе отказано. Оформих настояването си за отвод или промяна документално под формата на тъжба, която подадох към продавача.

Същевременно, до момента в който изчаквам мнението по въпроса, с цел да потвърдя, че не употребявам апарата, ми предоставиха една-единствената опция, а точно наред с жалбата да оставя апарата в комфортен офис, като същият се върне за отремонтиране.

За страдание, два месеца по-късно, към момента телефон нямам. Два пъти го върнаха с отговор, че дефектът е козметичен и това не създавало спънка за естествената функционалност на телефона. По отношение на недобре работещата част на тъчскрийна мнение няма. Връща се повторно в сервиз, още веднъж същият отговор. В момента чисто новото мобилно устройство е в трети сервиз, най-малко по този начин твърди продавачът.

Многократни позвънявания до номер 123, многобройни посещения до офис - към момента няма резултат. В дребното отговори на жалбите и запитванията, които всекидневно насочвам, се дава мнение, че всичко е наред и върви процедура по отремонтиране. Относно настояването ми за приемане на ново изправно устройство или преустановяване на контракта за лизинг - мнение няма. Според тях всичко е наред, съблюдават се периодите, защото всяко връщане от сервиз се прекъсва срокът, след което стартира да тече нов период, нищо, че действително казусът към момента е налице.

Вноските по лизинга вървят. За мое " огромно “ благополучие, " Виваком " благоволява да ме обезщети с една месечна такса на абонаментния проект. Така решили, комплимент към мен. И не на последно място - цената на апарата е 1900 лева Предположих и се надявах, че плащам немалка сума пари за качество. Уви... с изключение на, че няма такова, няма и професионално отношение. Най-малкото, което дължат...

Обобщавам - закупих уред през месец октомври с потвърден заводски недостатък. Два месеца по-късно, след многочислени визити на офиси на " Виваком ", писмени тъжби и запитвания, както и регистрирани над 20 телефонни позвънявания за информация на номер 123 - резултат няма. Отказва се връщане на мобилното устройство, както и отремонтиране.

При молба за даване на контакт със чиновник на равнище, по-високо от това на съветник в офис - отвод. Лицето на компанията били чиновниците в офисите, няма различен кой да ти обърне внимание. Ходи се оплачи на Арменския поп, на процедура по този начин излиза.

Тежи безсилието, с което още веднъж се сблъсквам. КЗП поучават - предявете цивилен иск. Всеки трансферира топката. Страдащ, несъмнено, е потребителят. За следващ път... В нашата блага, родна страна, на никой не му дреме за потребителя и качеството, което се предлага. Важно е пара да пада, пък другото - каквото пристигна. Керванът си върви, кучетата си лаят и нищо в никакъв случай евентуално не ще се промени.

Поздрави! "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР