Редки и ценни документи, които се съдържат във фондовете на

...
Редки и ценни документи, които се съдържат във фондовете на
Коментари Харесай

Първия Софрониев препис на История славянобългарска, показват в изложба

Редки и скъпи документи, които се съдържат във фондовете на Национална библиотека „ Свети Свети Кирил и Методий”, демонстрира фото галерия в Асеновград. Юбилейната пътуваща експозиция е наречена „ Книги, направления, публики”. Тя ще гостува в Градска библиотека „ Паисий Хилендарски” до края на лятото. Експозицията се състои от 13 цветни пана, които ни водят на странствуване из скъпи сбирки на отделите „ Ръкописи и старопечатни книги”, „ Български исторически архив” и „ Ориенталски сбирки” на Националната ни съкровищница.
Първият раздел разкрива някои от най-известните и богато орнаментирани ръкописи. Сред тях могат да се видят страници от Енинския деятел, Добрейшовото четириевангелие и първият Софрониев дубликат на История славянобългарска от Паисий Хилендарски, изписан в Котел през далечната 1765 година От чуждоезичните ръкописи са място в експозицията е намерил най-ранният датиран монумент от сбирките на Националната библиотека – Арменско четириевангелие от 966 година, което е донесено от Бачковския манастир, както и богато декориран с полихромни заставки и букви в злато и сребро гръцки Служебник от 1736 година

Изложбата „ Книги, направления, публики” споделя за делото на първия български печатар Яков Крайков, за първата печатна книга на новобългарски език („ Неделник” на Софроний Врачански) и за първия български всемирски буквар на доктор Петър Берон („ Рибният буквар”). Вторият отдел „ Български исторически архив” демонстрира малко известни на необятната аудитория документи, неучаствали в експозиции през последните години. Представени са документи, свързани със наследството на Васил Априлов и с Габровската гимназия.
Сред полезностите е и един от най-значимите документи за българското обучение – наследството на Евлоги Георгиев. Чрез него той подарява средства за изграждане и прехрана на висше образователно заведение. Експозицията включва и документални фотоси от Първата международна и Балканската войни и други. Следващият раздел в Национална библиотека - „ Ориенталски сбирки “ – разкрива експонати, показващи видовото многообразие и благосъстоянието на съхраняваните документи. Представени са ръкописни и старопечатни книги на османо-турски, арабски и персийски език.
Посетителите на изложбата могат да се срещнат с художествено направени ръкописи и скъпи печатни издания. Изложбата е основана във връзка 140-години от основаването на Националната библиотека и Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 година Осъществена е по план „ Анализ на настройките на потребителите и разпространение на архивните сбирки на Националната библиотека”, който е осъществен посредством финансиране от Национален фонд „ Култура”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР