Реджеп Тайип Ердоган печели втория тур на президентските избори в

...
Реджеп Тайип Ердоган печели втория тур на президентските избори в
Коментари Харесай

Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция

Реджеп Тайип Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция при близо 100% преброени гласове. За него са дали своят вот 52.61%, а за съперника му Кемал Кълъчдароглу - 47.39%.

64 млн. души решаваха дали управлаващият към този момент над 20 години Реджеп Ердоган да резервира поста си или страната да бъде с нов президент. На първия тур на 14 май, когато вотът беше 2 в 1, ръководещата Партия на справедливостта и развиването завоюва болшинство и в Народното събрание.

С дъжд и навъсено небе стартира изборният ден в Истанбул. Това не пропречи на турските гласоподаватели да се наредят на опашка още преди вотът да стартира в 8 ч.



Снимки: БГНЕС

Както и на първия тур, президентът Реджеп Ердоган гласоподава в квартал Юскюдар в азиатската част на Истанбул, където се намира резиденцията му. Пред секцията още веднъж имаше голям брой хора, които чакаха с часове под дъжда президента. След като даде своя избор дружно със брачната половинка си Емине Ердоган, съобщи, че чака резултатите да излязат бързо, защото се гласоподава единствено за двама претенденти.

" За първи път в историята на турската народна власт сме очевидци на втори тур на президентски избор. Същевременно няма други избори в историята, в които да са взели участие толкоз доста гласоподаватели - 90% ", сподели той.

След като даде своя глас, Ердоган раздаде играчки на всички присъстващи деца, а множеството протягаше и жадно ръка за парите, които Ердоган раздаваше.

С възгласи " президентът на народа " беше посрещнат опозиционният претендент Кемал Кълъчдароглу в Анкара. Той дойде в изборната секция със брачната половинка си Селви и с кмета на столицата - Мансур Яваш.



" Срещу нас бяха изречени неистини и проведени оскърбителен акции. Вярвам в здравия разсъдък на хората. Демокрацията и свободата сигурно ще тържествуват в тази страна и ще можем да се разхождаме по улиците в мир и да подлагаме на критика политиците, колкото си желаеме ", сподели Кемал Кълъчдароглу.

Реджеп Ердоган изглеждаше убеден в успеха си, само че даже в изборната секция, където той гласоподава, хората бяха разграничени.

Опозиционните партии разположиха войска от 400 хиляди доброволци, с цел да наблюдават за гласуването и броенето на бюлетините. След първия тур интернационалните наблюдаващи оповестиха, че двамата съперници са се състезавали при неравни условия, защото Ердоган заема поста и сега, само че каквито и нередности да са открити, това е нямало да промени резултата от вота.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР