Реджеп Тайип Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин имат

...
Реджеп Тайип Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин имат
Коментари Харесай

Politico: Защо Ердоган толкова се натиска да е посредник между Русия и Украйна?

Реджеп Тайип Ердоган и неговият съветски сътрудник Владимир Путин имат странна история на взаимоотношенията - ту са близки стратегически сътрудници, ту яростни съперници по районни проблеми, написа в разбор европейското издание Politico. Отношенията сред Турция и Русия са не по-малко комплицирани и натоварени с история - като се стартира от Кримската война, енергийната самостоятелност и конфликтите в Нагорни Карабах, Сирия и Либия.

Само преди няколко години Турция смъкна съветски боен аероплан в Сирия, а при съветски обстрел в страната починаха 33 турски военни. Но проблемите са изгладени и в този момент турският президент се е заел с тежката задача да бъде посредник сред Украйна и Русия в намирането на решение на военния спор сред двете страни.

Но поемайки тази роля, Ердоган стъпва върху тъничък лед, написа още Politico. Турция е член на НАТО и изобщо не се тормози да назова " специфичната интервенция " на Москва в Украйна война, да продаде високоефетивните дронове " Байрактар " на Украйна и да блокира съветски кораби в Черно море. От друга страна обаче Анкара отхвърли да се съобрази със глобите против Русия , разяснявайки, че светът не може да си разреши да гори мостове с Русия.

На този стадий Украйна , която упорства доста по-активно за среща сред президентите, и Русия като че ли имат единодушие да договарят в Турция на всякакво равнище. Но на какво може да разчита светът, в случай че Ердоган продължи своята роля на медиатор в мирния развой?

На първо място персонален контакт, написа в разбора на Politico, представен от Investor.bg. Ердоган и Путин бяха в доста обтегнати връзки след конфликтите в Сирия, само че всичко се промени след опита за прелом в Турция през 2016 година. След това двамата имат толкоз близки връзки, че даже убийството на съветския дипломат в Анкара не съумя да скара двете страни.

Кримските татари - етническа група на полуостров Крим, които през днешния ден са към 300 хиляди През 1944 година доста от тях са принудително депортирани в Централна Азия и им е разрешено да се завърнат в Крим чак през 1989 година. Заради татарите анексирането на Крим през 2014 година беше мъчно за преглъщане от Турция , само че Ердоган разяснява, че е получил персонални уверения, че правата им ще бъдат предпазени.

За турския президент ориста на кримските татари е значима, тъй като се следи прецизно от турците. От позиция на идните избори през 2023 година на Ердоган ще му е значим всеки глас на фона на икономическата рецесия, в която навлиза Турция , показват анализатори.

Сътрудничеството на Турция и Русия в Черно море. Страната е длъжна да пропуща всички цивилни кораби през Босфора и Дарданелите, само че по време на военни дейности има право да ограничи прекосяването на военни кораби (както и направи). През 2016 година Ердоган разяснява, че Черно море се е трансформирало в " съветско езеро " и изиска по-видимо наличие на НАТО там. Но по-късно връзките с Москва се усъвършенстваха и даже двете страни направиха няколко взаимни учения в района на пристанището в Новоросийск.

Но макар положителните връзки в доста области Турция и Русия са в директен спор за Нагорни Карабах. Анкара поддържа позицията на Азербайджан и даже доставя на Баку дроновете " Байрактар ", които оказват помощ на украинската войска в борбата с Русия. В спора в Южен Кавказ Москва обаче поддържа Армения и споделя с нея системи за противовъздушна защита.

През 2020 година, когато Армения и Азербайджан влязоха в пряк конфликт, Русия и Турция резервираха хладнокръвие и не преустановиха своите връзки. Москва се намеси като медиатор за прекъсването на огъня и разреши на Азербайджан да резервира териториалните придобивки.

Още един фронт, на който двете страни имат конфликти - Сирия и кюрдският въпрос. Войната в Сирия бързо се придвижи към границите на Турция. Москва и Анкара са противоположни позиции във връзка с президента на Сирия Башар Асад и точно на този спор се дължеше охлаждането на връзките сред Ердоган и Путин преди години. Турският президент обаче съумя да изиска опрощение за сваления съветски аероплан над Сирия и двамата станаха по-близки от всеки път.

Турция и Русия се стремят да имат основна роля за решаването на спора в Либия и това още веднъж дава обещание опция за конфликти. Лидерите въпреки всичко реализираха някакво съгласие и взаимно приканиха за преустановяване на огъня през 2020 година Путин и Ердоган потвърдиха своя ангажимент за суверенитета, независимостта, териториалната целокупност и националното единение на Либия, въпреки и съглашението да не устоя дълго, показва Politico.

Но при всички геополитически търкания и партньорства енергийните връзки сред Турция и Русия са едни от най-важните в връзките им. Турция е един от най-големите пазари за съветския природен газ и получава доставките си непосредствено - посредством " Син поток " и " Турски поток ". През годините обаче зависимостта на Турция от съветския природен газ стартира да понижава - с реализацията на TANAP и терминалите за полутечен газ. Все отново съветският газ е 45% от общия импорт на газ в страната.

Допълнително и Турция строи нуклеарна централа с съветски реактори.

Анкара обаче има доста амбициозни проекти да усили още енергийната си самостоятелност, а и да се трансформира в енергиен хъб в района. Страната не стопира изследванията си за локален рандеман в Черно море и развиването на газопроводи. Турция може да бъде и трасе за различни доставки на газ за Украйна след края на войната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР