Редица страни продължават да затягат рестриктивните мерки, наложени като противодействие

Редица страни продължават да затягат рестриктивните мерки, наложени като противодействие ...

Европа продължава да се бори с коронавируса


Редица страни продължават да затягат рестриктивните мерки, наложени като противодействие на разпространението на Covid-19. Сред тях са Чехия, Словакия, Полша и в 5 от 20-те региона на Италия, където се отчита ръст на нови инфекции. Министерството на образованието на Турция отложи преминаването към присъствени занятия в училище на учениците, планирано за 1 март. До второ нареждане турските ученици в големите градове ще продължат да учат дистанционно, припомня БНР. Чешкото чешкото правителство одобри поредица от строги нови ограничения върху придвижването през следващите три седмици и затягане на разпоредбите за магазините и училищата.

От понеделник до 28 март хората ще могат да се придвижват само в рамките на жилищния им район, с изключение на „пътувания по основателни причини“. Затварят детските градини и училищата за деца със специални потребности, а първокласниците и второкласниците преминават към дистанционно обучение, както останалите ученици.

Същевременно беше оповестено, че Чехия очаква доставка на руската ваксина "Спутник V". Това обяви президентът на страната Милош Земан, като посочи, че се е обърнал директно към руския президент Владимир Путин с молба ваксината да бъде предоставена на страната му и разчита на скорошни доставки. Земан подчерта, че ще е необходима сертификация за употреба, но не непременно от Европейската агенция по лекарствата. По думите му за него би бил напълно достатъчен сертификат от чешкия Държавен институт за контрол над лекарствата. В Чехия се прилагат препаратите на "Пфайзър", "Модерна" и "Астра Зенека". Ваксинираните са над 644 хиляди души.

Парламентът на Словакия одобри поредното удължаване на извънредното положение - до 19 март. Забраняват се събиранията на хора на едно място. От началото на годината в страната действа вечерен час.

И Полша затяга мерките срещу разпространението на коронавируса.

Молдова установява специален режим за дейности на национално ниво. От 1 март до 15 март всички учебни заведения преминават на дистанционен режим на обучение. Ще бъдат затворени театралните и концертните зали. Въвежда се и изискването за отрицателен PCR тест за пристигащите в страната.

Испания удължи до 16 март граничния контрол с Португалия. Преминаването е разрешено само за работа, за студентите или за посещение на съпрузи. Границата между двете държави беше затворена на 31 януари. Властите вече са оптимисти за развитието на пандемията и в автономните области постепенно отпадат част от ограничителните мерки. Това според министъра на здравеопазването Каролина Дария се дължи на успешната ваксинация, обхванала вече над 5% от испанското население. Над 3 600 000 са ваксинираните, заразените от началото на пандемията са близо 3 200 000. Само в петък бяха ваксинирани над 170 хиляди души, което е рекорд.

Около 8 март се очаква Испания да разреши употребата и на четвърта ваксина срещу Covid-19 - тази на фармацевтичната компания „Янсен“(„Джонсън и Джонсън“), след като получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Същевременно размириците в Испания не стихват. Десет души са били задържани снощи в Барселона за нападение срещу полицаи, след като поредната демонстрация в защита на рапъра Пабло Хасел прерасна в безредици, предаде Ройтерс. Регионалната полиция на Каталуния съобщи в Туитър за "барикади и мародерство в центъра на Барселона" и предупреди гражданите "заради безопасността си да не приближават района".

И в столицата на Дания имаше арести. Осем души са били арестувани снощи в Копенхаген по време на протести срещу ограничителните мерки с участието на близо 1200 души, съобщи Франс прес. Протестите са организирани от радикалното движение "Мъже в черно - Дания", което организира няколко подобни демонстрации от декември насам. Това беше първата демонстрация след решението на датското правителство тази седмица да продължи голяма част от действащите рестрикции срещу коронавируса. Протестната акция, състояла се площада пред кметството, протекла спокойно, но осем души били арестувани за нарушаване на обществения ред, съобщи столичната полиция в Туитър. Датското правителство обяви в сряда вдигане на някои ограничения срещу коронавируса от 1 март, но удължи срока на действие на повечето от тях до началото на април.

Източник: fakti.bg