Редица страни продължават да затягат рестриктивните мерки, наложени като противодействие

...
Редица страни продължават да затягат рестриктивните мерки, наложени като противодействие
Коментари Харесай

Европа продължава да се бори с коронавируса

Редица страни не престават да стягат рестриктивните ограничения, наложени като противопоставяне на разпространяването на Covid-19. Сред тях са Чехия, Словакия, Полша и в 5 от 20-те района на Италия, където се регистрира растеж на нови инфекции. Министерството на образованието на Турция отсрочи прекосяването към присъствени занятия в учебно заведение на учениците, планувано за 1 март. До второ разпореждане турските възпитаници в огромните градове ще продължат да учат отдалечено, напомня БНР. Чешкото чешкото държавно управление утвърди поредност от строги нови ограничавания върху напредването през идващите три седмици и стягане на наредбите за магазините и учебните заведения.

От понеделник до 28 март хората ще могат да се придвижват единствено в границите на жилищния им регион, като се изключи „ пътувания по основателни аргументи “. Затварят детските градини и учебните заведения за деца със специфични потребности, а първокласниците и второкласниците минават към отдалечено образование, както останалите възпитаници.

Същевременно беше оповестено, че Чехия чака доставка на съветската ваксина " Спутник V ". Това разгласи президентът на страната Милош Земан, като уточни, че се е обърнал непосредствено към съветския президент Владимир Путин с молба имунизацията да бъде предоставена на страната му и разчита на скорошни доставки. Земан акцентира, че ще е нужна сертификация за приложимост, само че не безусловно от Европейската организация по медикаментите. По думите му за него би бил изцяло задоволителен документ от чешкия Държавен институт за надзор над медикаментите. В Чехия се ползват препаратите на " Пфайзър ", " Модерна " и " Астра Зенека ". Ваксинираните са над 644 хиляди души.

Парламентът на Словакия утвърди следващото удължение на изключителното състояние - до 19 март. Забраняват се събиранията на хора на едно място. От началото на годината в страната работи вечерен час.

И Полша стяга ограниченията против разпространяването на ковид.

Молдова открива специфичен режим за действия на национално равнище. От 1 март до 15 март всички образователни заведения минават на отдалечен режим на образование. Ще бъдат затворени театралните и концертните зали. Въвежда се и условието за негативен PCR тест за идващите в страната.

Испания удължи до 16 март граничния надзор с Португалия. Преминаването е позволено единствено за работа, за студентите или за посещаване на съпрузи. Границата сред двете страни беше затворена на 31 януари. Властите към този момент са оптимисти за развиването на пандемията и в самостоятелните области последователно отпадат част от ограничаващите ограничения. Това съгласно министъра на опазването на здравето Каролина Дария се дължи на сполучливата имунизация, обхванала към този момент над 5% от испанското население. Над 3 600 000 са имунизираните, инфектираните от началото на пандемията са близо 3 200 000. Само в петък бяха имунизирани над 170 хиляди души, което е връх.

Около 8 март се чака Испания да позволи използването и на четвърта ваксина против Covid-19 - тази на фармацевтичната компания „ Янсен “(„ Джонсън и Джонсън “), откакто получи утвърждението на Европейската организация по медикаментите.

Същевременно размириците в Испания не стихват. Десет души са били арестувани нощес в Барселона за нахлуване против служители на реда, откакто следващата проява в отбрана на рапъра Пабло Хасел прерасна в вълнения, съобщи Ройтерс. Регионалната полиция на Каталуния заяви в Туитър за " барикади и мародерство в центъра на Барселона " и предизвести жителите " поради сигурността си да не доближават региона ".

И в столицата на Дания имаше арести. Осем души са били задържани нощес в Копенхаген по време на митинги против ограничаващите ограничения с присъединяване на близо 1200 души, заяви Франс прес. Протестите са проведени от радикалното придвижване " Мъже в черно - Дания ", което провежда няколко сходни демонстрации от декември насам. Това беше първата проява след решението на датското държавно управление тази седмица да продължи огромна част от настоящите рестрикции против ковид. Протестната акция, състояла се площада пред кметството, протекла умерено, само че осем души били задържани за нарушение на публичния ред, заяви столичната полиция в Туитър. Датското държавно управление разгласи в сряда повдигане на някои ограничавания против ковид от 1 март, само че удължи периода на деяние на множеството от тях до началото на април.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР