„Редица сигнали от България са постъпили в Европейската прокуратура. Тепърва

...
„Редица сигнали от България са постъпили в Европейската прокуратура. Тепърва
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Редица сигнали от България са постъпили в Европейската прокуратура

„ Редица сигнали от България са постъпили в Европейската прокуратура. Тепърва може би ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание ", съобщи служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов след срещата с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши в София.
„ Това, което тя чака, е да има съдействие както с Прокуратурата, по този начин и с други органи у нас, в това число и с такива от системата на Министерство на вътрешните работи. Според мен това е вярно, тъй като колкото по-задълбочено е това съдействие, толкоз по-добре”, сподели още той.
„ Посещението на европейския основен прокурор беше напълно работно. Темите, които обсъдихме, не са обхващали въпроси отвън проблематиката, засягаща нейната активност. Най-важният резултат от тази аудиенция беше, че ще започва бързо попълването на останалите места - 6 от 10, на българските европрокурори ", разяснява Стоилов.
„ Добре е, че се засегнаха и някои други тематики, които се отнасят до правната система на България. Например за профилираното правораздаване, което излиза наяве, че е повече политически, в сравнение с юридически въпрос. Това е в компетенцията на българските управляващи ", сподели още той.
По думите му констатация на Кьовеши е, че профилираното правораздаване е ненужно и дали ще го има, зависи повече от предлагането на министъра на правораздаването, на държавното управление и на Народното събрание.
„ Тя категорично съобщи, че се преследват избрани закононарушения. Няма лист от хора, които би трябвало да понесат отговорност, само че би трябвало да се знае, че е належащо да има инспекции и следствие по най-високите етажи на властта и те би трябвало да завършват бързо и с явен резултат ", уточни Стоилов.
На въпрос дали е противоконституционно у нас да се прави спомагателен лист, обвързван с направения от Съединени американски щати за глобите по закона „ Магнитски”, той разяснява: „ Този въпрос има две страни – фактическа и юридическа. Фактическата опира до това кои са тези компании и каква е тяхната активност. Вторият въпрос е юридически – всевъзможни сходни ограничения би трябвало да са съвместими с българския юридически ред и тук би трябвало да се ползва законът против прането на пари и да се приспособява нашето законодателство, тъй като няма непосредствено действие”.
Според Стоилов в тази ситуация има и още един огромен проблем. „ Наблюдаваме, че с изключение на по народен и интернационален път, се образува и нещо като световно право, което излиза от тези рамки и не покрива всички стандарти, известни досега”, уточни служебният министър на правораздаването.
Запитан за информация по отношение на клипа, за който се говореше, че демонстрира полово принуждение над предприемач в пандиза, той разяснява: „ Изпратих сигнала до основният прокурор, макар че той евентуално е разполагал с него. Назначих и инспекция в местата за отнемане за независимост. Оттам не излизат никакви спомагателни данни, само че се откриха други сходни нарушавания, тъй че по тях ще има съответстващи действия”.
„ Оттук нататък нашето внимание е концентрирано върху това да се извърши инспекция на по-големите публични поръчки в затворите”, добави Янаки Стоилов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР