Редица културни събития ще се случват и това лято по

...
Редица културни събития ще се случват и това лято по
Коментари Харесай

Мариус Куркински открива културните празници в Лозенец и Царево

Редица културни събития ще се случват и това лято по време на морските фестивали „ Джазче ", „ Арт Поток " и в морския клуб Hacienda Beach в Лозенец.

Второто издание на джаз фестивал „ Джазче " ще се организира в Лозенец от 23 до 25 юни. „ Любовта ни към джаза, изкуството и морето, роди концепцията за основаването на „ Джазче " - единственият морски джаз фестивал. Уникалното в концепцията му е неговият специфичен фокус върху развиването на младите гении в региона на поп и джаз пеенето ", споделиха неговите продуценти и уредници Димитър Тодоранов и Ханес Перфлер.

„ Джазче " сe провежда с поддръжката и на Община Царево. Хедлайнери на второто издание ще бъдат най-известния български контрабасист Димитър Карамфилов, BrazzViliDj и Велека Цанкова. Основната сцена ще бъде построена на основната улица на село Лозенец, която още веднъж ще бъде затворена за транспортни средства. Джаз ще се слуша и на Централния плаж в бар Gipsy, който ще е хазаин на джаз сесии в компанията на DJ MR.K. Посетителите на феста ще могат да се насладят и на джаз концерта на Велека Цанкова в Giardino Mare Lozenets на 25 юни. За втора година фестивалът ще посрещне на своята сцена и млади гении от Музикалната академия.

За първи път тази година ще има зона за кучета наоколо до дребния плаж в Лозенец. По този метод всички, които имат домашни любимци и са решили да посетят клуба, ще могат да се забавляват дружно. И това лято са поканени световноизвестни диджеи, които ще гостуват на морето. Лозенец още веднъж ще се трансформира в център на нощния живот по сходство на дестинации като Миконос, Ибиза, Марбея и Сен Тропе. Сред гостуващите актьори се открояват имената на Mr.Doris, Ерик Хагелтон, както и резидента на именития клуб Cavo Paradiso в Миконос, DJ Free Spirit. Това лято край дребния плаж ще пускат и испанската сензация DJ Mestiza. Диджейското женско дуо Pitty Bernad и Belah завладя международната сцена със своите сетове, в които сливат фламенкото с електронната музика. Сред българските звезди посетители на Hacienda ще бъдат 100 кила, Ъпсурт, Murda Boyz, Мария Драгнева и Marten.

„ Арт Поток " (14-24 юли) се провежда за осма поредна година в Царево. Тази година фестивалът е подсилен от Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Едногодишен грант " и от Министерство на културата. Форумът ще бъде открит на 14 юли с огромна интернационална галерия, наречена „ Вояж ", която ще бъде експонирана в Исторически музей гр. Царево и ще остане там до края на сезона. В изложбата ще вземат присъединяване, както млади, по този начин и одобрени създатели и ще включва произведения от всички области на образните изкуства. В изложбата ще се показват повече от 30 създатели, както и посетители от чужбина. Сред тях се открояват имената на Божидар Йонов, Евгени Йонов, Камен Старчев, Коста Данев, Валери Чакалов, Ангелика Радева, Златин Орлов, Лилия Колева - Бърдарова, Емануела Ковач, Лора Пармакова, Деница Стефанова и Павел Целкоски. Тази година със свои творби ще се включи и южноафриканския създател Вилем Бота, който сътвори особено за Hacienda три кинетични маймуни, които към този момент са част от интериора на музикалния клуб. Бота живее за непрекъснато в България от две години и с изключение на, че е един от основателите на филмовото студио „ Ню Бояна ", е работил по огромна част от интернационалните продукции, снимани у нас.

Веднага след откриването на изложбата началото на културните празници ще даде огромният български артист и режисьор Мариус Куркински, който ще играе фрагменти от най-популярните си моноспектакли. Мариус за първи път ще гостува на фестивала и с неспокойствие чака срещата със своите фенове. Тази година по време на „ Арт Поток " 2023 ще се играят представленията „ Спанак с картофи " от Золотан Егреши с присъединяване на Иво Аръков, Кирил Ефремов и Антоан Петров, както и комедията „ Аз досадникът " от Франсис Вебер с присъединяване на Александър Кадиев, Мариан Бачев, Тихомир Благоев и други. Един от гвоздеите в програмата на фестивала ще е моноспектакълът на Театър 199 „ Приятно ми е, Ива " с присъединяване на Ива Тодорова. Мария Касимова - Моасе също ще зарадва феновете със своето ново разказваческо шоу „ Червена звезда, бл.28 ".

Финалът на фестивала ще бъде подложен с „ Духът на поета " от Стефан Цанев на режисьора Маргарита Младенова, режисура на Народен спектакъл „ Иван Вазов " с присъединяване на Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов. Всички представления ще се играят на сцената на локалното читалище в Царево от 21:00 ч.

Традиционно по време на „ Арт Поток " ще има и министър председатели на нови книги. За първи път на морето ще бъде показана новата книга на Мария Касимова „ Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане ". Журналистът и продуцент Георги Тошев ще взе участие на фестивала с второто допълнено издание на биографичната книга за Стефан Данаилов. Той ще показа и своя нов документален филм за артиста. След миналогодишното си присъединяване на „ Арт Поток ", край морето се завръща и Иво Сиромахов с новата си книга „ Бай Тошо ". Премиера по време на фестивала ще има и книгата за огромния артист Филип Трифонов „ Един ден, когато стана публицист ".

За първи път на „ Арт Поток " ще има и куклено зрелище за всички деца, представлението „ Пчеличката мързеливка " на спектакъл „ Сириус ", което ще се играе на площада пред Читалището в Царево. А обичайна лятна арт академия за деца под управлението на Калина Попова още веднъж ще се състои в Лозенец. Малките гении от школата по изобразяване ще творят на дребния плаж в Лозенец. В края на академията всички малчугани ще подредят в обща галерия творбите, които са основали на брега на морето.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР