Редица големи германски компании прекратиха бизнеса си в Русия или

...
Редица големи германски компании прекратиха бизнеса си в Русия или
Коментари Харесай

Мерцедес, Адидас, Хуго Бос: как им се отрази изтеглянето от Русия -

Редица огромни немски компании прекратиха бизнеса си в Русия или даже напълно напуснаха съветския пазар след началото на войната в Украйна. Сред тях са автомобилни концерни като Мерцедес-Бенц и Даймлер трък (Daimler Truck), Фолксваген и БМВ, производители на спортни дрехи и обувки като Адидас и Пума. От финансовите доклади на тези компании за второто тримесечие може да се откри до каква степен е повлияло това на бизнеса им,.

Даймлер трък: растеж на облагата

Световният водач на пазара на камиони и рейсове Даймлер трък приключи още на 28 февруари съдействието си с КАМАЗ - Камския авто цех, производител на камиони, рейсове, трактори, комбайни и техника за съветската войска. Германският тръст разгласи също, че се отхвърля от активите си в своя съветски цех, възлизащи на 220 милиона евро.

На пръв взор загубите са големи, само че както излиза наяве от доклада на компанията за второто тримесечие, чистата облага се е нараснала с 56 % и е достигнала 946 милиона евро за трите месеца. Обяснението - нарасналите цени на камионите и необятното показване на концерна на пазарите в Съединени американски щати и Азия. Очаква се облагата за годината като цяло да е сред 48 и 50 милиарда евро.

Мерцедес-Бенц: спаднали продажби, само че по-добри финансови индикатори

И този тръст спря доставките си за Русия, както и работата в открития през 2019 година цех за сглобяване на мерцедеси в Подмосковието. От доклада на концерна за второто тримесечие се вижда, че продажбите са спаднали със седем %, само че облагата са е нараснала със същия %. Противоречието може да се изясни с това, че в изискванията на трайния изострен дефицит на полупроводници Мерцедес-Бенц по нужда е съкратил производството, а наличните микрочипове са били инсталирани най-вече на най-скъпите модели. Те пък са се продавали чудесно - описите със поръчки за най-луксозните лимузини са цялостни и в Европа, и в Съединени американски щати, и в Китай.

Ръст в облагите, въпреки продажбите да са по-малко, регистрират и Фолксваген и БМВ - също с помощта на обстоятелството, че инсталират дефицитните чипове с преимущество в скъпите си модели.

Хуго Бос: най-успешното второ тримесечие в историята на компанията

Фирмата за фешън дрехи Хуго Бос закри при започване на март своите над 20 магазина в Русия и приключи продажбите онлайн. Но директно по-късно е съумяла да реализира " забележителен растеж в облагите ", както се споделя в известие за медиите от трети август. Печалбата се е нараснала през второто тримесечие с 40 % и е достигнала 878 милиона евро, което е разрешило на компанията да " преглътне " загубите от 15 милиона от закритите магазини в Русия.

Как е било реализирано това? Благодарение на " обновяването и подмладяването " на асортимента, почнало още предходната година, както и посредством сполучливи световни маркетингови акции.

Пума бележи върхове, Адидас има проблеми с китайския пазар

А за концерна Пума, закрил над 90 фирмени магазина в Русия, второто тримесечие на 2022 се оказва най-успешното въобще в историята на компанията. Чистата облага е повишена с над 73 % и е достигнала 843 милиона евро. Най-големи триумфи са маркирани в Америка и Европа, до момента в който в Китай финансовите индикатори са се влошили поради локдауните.

Но не толкоз, колкото при Адидас, заложил доста точно на китайския пазар. Този немски тръст е понижил ненапълно прогнозите си за растежа на финансовите индикатори през годината - поради спада с 35 % на приходите в Китай, а не поради отдръпването си от съветския пазар.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР