Редица болестни състояния могат да влошат контрола на захарния диабет.

...
Редица болестни състояния могат да влошат контрола на захарния диабет.
Коментари Харесай

Наръчник на диабетика – в случай на инфекция


Редица болестни положения могат да влошат контрола на захарния диабет. Най-често това са разнообразни инфекции, породени от бактерии или вируси, като простудни болести (настинки), грип, инфектиране на ухото, на зъби, ангини, синуити, бронхити, пневмонии, инфекции на бъбреците или пикочните пътища (пиелонефрит, цистит), стомашно-чревни инфекции, кожни инфекции (диабетни рани по стъпалата или други).

Трябва да се има поради, че захарният диабет води до намаляване на имунната система. Това прави хората със захарен диабет, изключително тези с неприятен гликемичен надзор, по-податливи към инфекции. Те биха по-трудно се преборили с тях, в сравнение с един недиабетик.

Влошената отплата на захарния диабет не всеки път е в сходство с тежестта на инфекцията. Понякога очевидно леки инфекции могат да причинят съществени проблеми. При инфекции нормално кръвната захар се покачва. Освен това има риск и от поява на ацетон в урината.

На какво се дължи появяването на ацетон?

Наличието на ацетон в организма е нездравословно, а натрупването му в по-голямо количество е рисково положение.

Ацетонът е един от трите кетотела, които се образуват в тялото ни при липса на кръвна захар -

главният източник на сила за клетката. Това може да се случи и при здрави хора - при недояждане, само че при хората със захарен диабет се дължи на неналичието на инсулин.

При неявяване на инсулин, кръвната захар се задържа в кръвта и не може да се вкара в клетката. Когато организмът не е в положение да обезпечи нужната сила от захарта, той прибягва към различни източници, кактиво са мазнините.

При разграждането на мазнините се образуват странични артикули, наречени кетони и най-познатият от тях е ацетонът. Това са кисели субстанции, които насъбрани в по-големи количества подкиселяват кръвта и могат да доведат до ацидоза.

Как можем да определим съществуването на кетони?

Ацетонът може да се откри в урината чрез специфични тест-лентички. Изследването би трябвало да се има поради при равнища на кръвната захар над 15 ммол/л.

Днес има и специфични апарати (подобни на глюкомери), които разрешават измерването на така наречен бета-кетони в кръвта или по-конкретно – равнищата на бета-хидроксимаслената киселина. Тя е преобладаващото кетотяло, което се образува в случаи на кетоацидоза и нейните естествени равнища са под 0,6 ммол/л.

Какви са признаците?

Към типичните за съответната зараза признаци би трябвало да се вземат под внимание и следните признаци на нараснала кръвна захар:
мощна жадност постоянно уриниране суха кожа и възприятие за сухота в устата непрекъснат апетит замъглено зрение

В ранния стадий на инфекцията кетоните може още да не са налице в кръвта. След цялостно привършване на инсулиновите ресурси те се образуват и при натрупването им в по-голямо количество към признаците се прибавят и следните признаци:
гадене, повръщане ацетонов мирис от устата (дъх на гнили ябълки) надълбоко дишане унесеност мощна изнемощялост

При тежки положения може да се наруши съзнанието и да настъпи кома.

Състоянието, при което са налице нараснали равнища на кръвната захар и кетоните в кръвта, и следваща от това ацидоза, се значи като диабетна кетоацидоза .

Съвети при съпътсваща зараза

Никога не спирайте назначената от доктор антидиабетна терапия! Изследвайте кръвната захар и ацетона/бета-кетоните най-малко 4 пъти на ден! При висока кръвна захар (над 10 ммол/л) увеличете нормалната доза на инсулина! 10-14 ммол/л – с 2Е в допълнение бърз инсулин 15-19 ммол/л – с 4Е в допълнение бърз инсулин над 20 ммол/л – с 6Е в допълнение бърз инсулин

Свързани публикации.. Наръчник на диабетика: Лечение с инсулин 0 Наръчник на диабетика: Дозиране на инсулин 0 Хипогликемия – по какъв начин да се оправяме с нея? 0

4.

Хранете се! Гладуването може да задълбочи образуването на кетотела!

5.

Пийте доста течности (вода, неподсладени чайове)!

6. Почивайте в леглото!

7.

Вземете ограничения за преодоляване на инфекцията!

8.

При първа опция се консултирайте с Вашия доктор!

Бактериалните инфекции изискват лекуване с антибиотици, предписани от доктор. Вирусните инфекции нормално се лекуват симптоматично – с антипиретици, витамини и други

Имайте поради, че диабетната кетоацидоза е остро положение, което в някои случаи

може да бъде животозастрашаващо. При утежняване на положението се предлага неотложно да се потърси лекарска помощ, тъй като може да се нуждаете от болнично лекуване!
(4134)
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР