Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 5 декември. С

...
Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 5 декември. С
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 5 декември

Редакционният екип ви показва най-важното за деня, 5 декември.

С многозначителното заглавие " Снежанка " от " Осемте джуджета " приказно забогатя в кеш и с парцели в България и Гърция ", журналистическият план BIRD (Бюрото за проверяващи репортажи и данни) разгласява дълъг материал, касаещ Любена Петрова - брачната половинка на Петър Петров, по-известен с прякора си Петьо Еврото.

Всички ограничения и старания до момента бяха, с цел да дочакаме добра ваксина. Сега, защото към този момент стартира да се приказва против имунизациите, хубаво е да представяме хората, които споделят своите отзиви " за " и " срещу ". Аз, особено, с изключение на шеф на Нациналния център по заразни и паразитни заболявания, съм ръководител на така наречен експертна комисия по надзор на ваксинопрофилактиката към министерство на опазването на здравето. Ние предлагаме на министъра какъв брой ваксини да се купят всяка година, кои да са целесъобразни и наложителни. Досега не сме се издънвали във имунизационната политика у нас последните години. Tова сподели проф. Тодор Кантарджиев.

Тестът за ковид няма да бъде изискване за слагане на ваксина. Ако човек преди да се ваксинира реши да се тества, няма проблем да си направи проучване и в случай че има антитяло, да се откаже – няма проблем. Това сподели националният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Подготвихме се бързо и пристигна ли имунизацията против Covid-19, имунизирането се провежда единствено благопожелание и гратис, с ваксини утвърдени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската организация по медикаментите. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на визитата си през днешния ден в Центъра по заразни и паразитни заболявания, където се обитава и БулБИО. Премиерът персонално се увери в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в профилирани хладилници, заяви държавната пресслужба.

Прасетата, пилетата и плъховете биха могли да се окажат ключът към справяне с пандемията от COVID-19, демонстрира проучване. Според учените, тези животни са ваксинирани против ковид поради формата на клетките си. Проучването на университета в Станфорд изяснява за какво някои скотски типове, в това число котки и говеда, са податливи на инфекцията, а други не, разкрива " Стъди Файндс ". Откритието може да докара до лекарство, което да крие „ ключа “ за хващане на " бъга " и да му попречи да взаимодейства с клетките.

Броят на новите случаи на ковид означи растеж и като безусловно число, и като %. За 4 декември са регистрирани 3 614 нови случая. Това е с 334 повече на дневна база по отношение на регистрираните през вчерашния ден 3 280 случая. Направени са и повече PCR проби – 9 530, по отношение на 9 082 при предходния доклад, т.е. разлика от 448 теста. Така процентът на позитивни проби се качва от 36,11% през вчерашния ден до 37,92 на 100 през днешния ден.

Програмата за арттерапии на Фондация " АРТОН България " е единствената в страната, която безплатно оказва помощ на онкоболните деца да се оправят с тъгата, умората и страха, с които се сблъскват в битката им с подлото заболяване. Като част от терапиите малчуганите имат опция да рисуват с разнообразни бои и техники, да създават пана от естествени материали или пластики от бързосъхнеща глина, да основават кукли от плат и прежда, както и да посвирят на разнообразни музикални принадлежности.

Заради пандемията от COVID-19 потребителите у нас всеобщо се насочиха към онлайн поръчките, а търговците трансферираха бизнеса си в мрежата. Така обичайният за Никулден шаран, маслото за колата, утринното кафе, постните ястия за Бъдни вечер и даже коледната пуйка към този момент идват в българските домове с пощальон.

" Не са правилни изказванията, че България взе участие в сюжет за нахлуване по страни към Черно море. Единственото друго, което вършим спрямо предходни години, е да модернизираме военната си техника и летища за новите самолети F-16 Block 70. Увеличаваме и качествата на военноморските сили, тъй като флотът ни не е в положително положение. Сигурността в Черноморския район е извънредно значима, а нашите дейности са в сходство с международноправните правила. И още веднъж наблягам - не са ориентирани против Русия или някоя друга страна.Не са правилни изказванията, че България взе участие в сюжет за нахлуване по страни към Черно море.

Софийските булеварди „ Дондуков “ и „ Цар Освободител “ бяха блокирани от протестиращи против държавното управление и основния прокурор. Днешната проява отбелязва 150 дни неодобрение на жълтите павета. Протестиращите потеглиха от обичайното си място – площада пред Министерския съвет, а по-късно продължиха по бул. „ Цар Освободител “. Те минаха през Коледния базар в центъра на столицата, само че не влязоха през формалния вход, а през едно от загражденията. Те приканиха посетителите на базара да се причислят към митинга.

Еврокомисарят по правораздаване Дидие Рейндерс съобщи, че ще упорства за ясни отговори от българските управляващи за собствеността на медиите. На 10 декември Рейндерс ще организира виртуален спор с българския парламент по рекомендациите в отчета за страната ни по новия водоравен механизъм за върховенството на закона. На какво ще държи еврокомисарят?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР