Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 11 юни.Очаквам да

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 11 юни.Очаквам да ...

Новините: Най-важното за деня, 11 юни

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 11 юни.

Очаквам да бъде ускорен трансферът на делата и случаите от България, по които ще работи европейската прокуратура. Това обяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на брифинга си пред българските медии.

Мисля, че тепърва ще бъдат осъзнавани последиците от санкциите на САЩ, наложени на български граждани и фирми по закона Магнитски. Това каза в Студио Actualno генерал Атанас Атанасов, спредседател на „Демократична България“ и председател на партия „Демократи за силна България“.

Критици твърдят, че Бойко Борисов, съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, стои зад десетилетие корупция и икономически провали. Докато той губи властта, САЩ се справят с корупцията в страната му. Това твърди в своя статия „Файненшъл Таймс“, посветена на ситуацията на българската политическа сцена.

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува ново разследване за корупция в съдебната власт, което осветява схема за рекет на обвиняеми лица, чиито дела се гледат в Специализирания съд.

Държавните фирми и ведомствата могат да използват текстове от закона за обществените поръчки, за да отказват да работят с фирми и лица, свързани със санкционираните от САЩ по закона “Магнитски” Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на европейския главен прокурор у нас – Лаура Кьовеши. Европейската прокуратура има строго определена компетентност и тя няма нищо общо със санкциите, наложени от финансовото министерство на САЩ. Това заяви в ефира на bTV бившият директор на Националната следствена служба – Бойко Найденов.

Източник: actualno.com