Редакционният екип ви представя най-важните новини от 23 юли. Вътрешният министър

Редакционният екип ви представя най-важните новини от 23 юли. Вътрешният министър ...

Новините: Най-важното за деня, 23 юли

Редакционният екип ви представя най-важните новини от 23 юли. 

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви от парламентарната трибуна, че ще сезира определен прокурор за действията на главния прокурор Иван Гешев и ще очаква този обвинител да прояви кураж.

„Не съм изненадан от резултата във ВСС. Не съм имал и илюзии, че те ще приемат моето предложение. В края то бе оставено без разглеждане, което е странното. В обществен план това обсъждане изпълни своето предназначение. Хората чуха мотиви, аргументи и видяха резултата”. Това заяви правосъдният министър проф. д-р Янаки Стоилов.

От проверките, които извършихме, решихме, че спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Едно от лицата е с активна политическа дейност и е извън протестите. Това заяви в "Още от деня" по БНТ Огнян Стоичков от Националното бюро за контрол на СРС.

Решението на ВСС беше очаквано и аз съм го заявил много отдавна, заяви вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков по повод вчерашния отказ на кадровия орган да се произнесе по същество по искането за предсрочно освобождаване от поста на главния прокурор Иван Гешев.

ГЕРБ-СДС няма да участва в днешните политически консултации при президента Румен Радев, съобщи в парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

По основните приоритети, които ние имаме и които президентът смята за важни нямаме разминавания. По мое разбиране от декларациите на останалите политически партии - "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!", до голяма степен БСП и колкото и да е странно приоритетите по някои неща и на ДПС, нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. Според нас, ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри. Това каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов след консултациите с президента.

Кабинети се редят, когато се прави сериозно месеци наред. Надявам се силно да не става дума за такъв период от време и няма да стане за една среща. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента, след като заедно с „Има такъв народ“ обсъдиха евентуална подкрепа за съставянето на кабинет.

Предизвикателствата пред страната няма смисъл да ги говорим отново, но предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали - разграждането на порочното управление, мафиотският модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани и, за да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа". Това заяви президентът Румен Радев по време на консултацията си с парламентарната група на БСП за съставяне на кабинет.

Европейската комисия е открила срещу България миналата година 41 нови наказателни процедури за неспазване или непълно прилагане на законодателството на ЕС. Това сочат данните от доклад, представен днес от комисията.

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев.

"Най-голямото притеснение от влизането ни в еврозоната е какво ще се случи с цените. Според мен ще има ускорение на инфлацията в краткосрочен план. Става въпрос за първите 1-2 години след превалутирането. В други държави виждаме такива данни да по-висока инфлация." Това заяви в предаването Студио Actualno икономистът Георги Вулджев.

Източник: actualno.com