Редактор: Юлия Георгиеваe-mail: [email protected]Кадър Нова твЗа убийството на генерал Касем

...
Редактор: Юлия Георгиеваe-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgКадър Нова твЗа убийството на генерал Касем
Коментари Харесай

Министър Захариева: Положението в Ирак в момента е критично. Не се ли стабилизира, има риск от възраждане на Ислямска държава

Редактор: Юлия Георгиева

e-mail: [email protected]

Кадър Нова тв

За убийството на военачалник Касем Солеймани външно мининестерство излезе с две позиции. Убийството е реалност. Партньорите ни от Съединени американски щати обясниха задачата на този акт. Това, което ние призоваваме, е деескалация на напрежението и усмиряване. Това разяснява в ефира на Нова тв министър Екатерина Захариева.

Съюзническите войски, които са в Ирак във връзка с световната коалиция против Ислямска страна на територията на Ирак са по покана на иракското държавно управление. Мисията на НАТО, която също е по покана на иракското държавно управление прави образование на иракските въоръжени сили, с цел да могат сами да поемат контрола и опазването на иракското население от ИДИЛ. Всяко посягане против съюзнически войски е безусловно неприемлива. Тези задачи би трябвало да продължат, уточни тя.

В момента ситуацията в Ирак е сериозно. Това, което се случи тази нощ, беше това, от което всички се опасявахме и призовавахме да не се случва. А точно - да не се трансформира Ирак в полесражение, тъй като Иран изстреля бойни ракети против иракска територия. В момента се вършат оценки, няма данни за жертви. Днес е доста значим ден, разяснява Захариева.

 Считам за неточност това, че Ирак прикани всички войски да изоставен територията й, защото те са там по нейна покана. Разбира се, нейно право е да изиска това, само че тяхното наличие сега там е значимо. Заплахата не е както сега се приказва, че цената на петрола щяла да скочи. Огромната опасност е, че Ирак може още веднъж да се трансформира в полесражение. Това ще докара до нова бежанска вълна, до възраждането на Ислямска страна. В момента оценката на нашите служби е, че към днешна дата няма непосредствена опасност за България. Затова и България, и всички европейски страни, вършат незабавно съвещание за усмиряване на обстановката, уточни тя.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР