Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Кадър BgonAirПрезидентът Байдън е готов да обяви тристранен пакт

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Кадър BgonAirПрезидентът Байдън е готов да обяви тристранен пакт
Коментари Харесай

Байдън обсъжда Китай с Великобритания и Австралия

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Кадър BgonAir

Президентът Байдън е подготвен да разгласи тристранен пакт за шерване на технологии с Англия и Австралия, в това число нуклеарна защита, споделиха източници, близки до Белия дом, пред Politico. Страните ще се срещнат, с цел да обсъдят „ заканите “, в това число Китай, съобщи RT.
Очаква се Байдън да разгласи нов пакт за защита, който съгласно известията се назовава AUUKUS и включва Англия и Австралия, съгласно информацията, която цитира неназован чиновник на Белия дом и чиновник в Конгреса. Съобщава се, че ще се концентрира върху шерването на информация в области като изкуствен интелект, киберсигурност, качества за далечни удари и даже инфраструктура за нуклеарна защита.

Предвижда се американският президент да направи значимо известие по отношение на укрепването на отбранителния съюз сред Съединени американски щати, Англия и Австралия в 7 часа сутринта локално време, оповестява Sydney Morning Herald. Няколко високопоставени министри от кабинета са получили редки изключения от извънредно суровото блокиране в страната, с цел да участват на „ небрежно уговорената “ среща в столицата Канбера, съгласно източници, осведомени с въпроса, представени от австралийските медии.

Очаква се Байдън да показа „ къси забележки по отношение на самодейност за национална сигурност “, до момента в който други въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани, включват по какъв начин алиансът може да отвърне на удара против комерсиалните маневри на Китай и други по този начин наречени „ офанзиви от сивата зона “, повишен достъп до американските ракетни технологии за австралийците, спорното евакуиране от Афганистан и естеството на бъдещите терористични закани.

Въпреки че сега в Австралия няма американски нуклеарни оръжия, някои допускат, че пактът за защита ще включва разширение на американската ракетна инфраструктура на континента, с цел да се отговори на хипотетичната опасност от Китай.

Съединени американски щати и Китай постоянно се упрекват взаимно за повишение на напрежението и провокативно държание в района посредством осъществяване на военноморски учения. Съединени американски щати постоянно извършват т. Нар. Мисии за „ независимост на плаването “, плаващи военни кораби покрай водите на Китай, които Пекин преглежда като провокативни военни дейности. Междувременно Вашингтон упреква Китай в заплашване на съседите си, като изпраща своите военни кораби и реактивни самолети да патрулират регионите покрай Тайван, който Пекин смята за неразделна част от страната.

Какво в действителност се случва сред Пекин и Вашингтон в Южнокитайско море?
Вашингтон прикани своите съдружници в района да оказват помощ за противопоставяне на това, което упорства за експанзионистична мощ, която се пробва да взе участие в провокации. Китай твърди, че военноморското наличие на Съединени американски щати в пролива изпраща неверни сигнали до Тайван за самостоятелност и че тези дейности „ играят с огън “.

Въпреки че в договорката няма категорично споменаване на Китай, Politico заяви, че разпространяването на AUUKUS е „ следващият ход на западните съдружници да отхвърлен възхода на Китай на военната и софтуерната сцена “. Премиерът Скот Морисън би трябвало да се срещне персонално с Байдън за идната седмица. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР