Речта на Александър Вучич беше доста очаквана, защото още в

...
Речта на Александър Вучич беше доста очаквана, защото още в
Коментари Харесай

Деян Йотов: Германия се притеснява от ефекта на доминото, ако спорът Косово - Сърбия се реши чрез рязмяна на територии



Речта на Александър Вучич беше много предстояща, тъй като още при започване на предходната седмица се появиха очаквания, че ще се направи значима крачка в договарянията сред Белград и Прищина към едно съответно предложение – разногласието сред тях да бъде решен с замяна на територии. Това разяснява за предаването „ Преди всички “ интернационалният редактор Деян Йотов.

„ От Вучич, който не беше формален проводник на тази концепция от сръбска страна, се очакваше да каже нещо изрично, което щеше да има значими политически последици и за него, и за целия район. От провалените договаряния сред него и президента на Косов Хашим Тачи в петък в Брюксел стана ясно, че Вучич няма да каже нещо такова. Обяснението за несъстоялата се среща е разминаването в позициите. Т.е. денонощие преди Вучич да отиде в Косово беше ясно, че той няма да изрече нищо съответно за размяната на териториите. Всъщност в речника на сърбите това не съществува. Те не престават да си държат на това, че Косово е част от Сърбия. Вучич приказва единствено за чертане на граници, не пренарчетаване “, добави той.

Йотов заключи, че сигналите и на Европа са прекомерно разнопосочни: „ Единствено немският външен министър излезе и в прав текст сподели, че размяната на територии е неприемлива. Важната позиция в тази ситуация е на канцлера Ангела Меркел, която я удостовери в Скопие и сподели, че за Германия смяна на границите на Балканите е неприемлива. Защо? Страх от резултата на доминото. Първата реакция ще бъде в Република Сръбска, в Босна и Херцеговина, германците се тормозят и от възможна реакция на албанското население в Македония. От друга страна обаче Европейска комисия даде се разбере, че при дадени условия тя би приела такава развръзка “.

Вучич даде да се разбере, че всевъзможни очаквания за съглашение сред Белград и Прищина да се случи скоро би трябвало да бъдат много внимателни, счита Йотов: „ Това надалеч не е толкоз елементарно. Войната за Косово се води единствено до преди 20 години. Да не забравяме, че има още боязън в хората, възходът на национализима и популизма също е огромен фактор. Вучич даде да се разбере, че срокът до края на годината двете страни да реализират съглашение за и двете страни да тръгнат по пътя към Европейски Съюз, за него граничи с никакво значение. Два пъти загатна и се помоли на Господ, тъй като за него това е значимо, идващите 10-20 години да се намерят такива водачи, които да се спогодят, тъй като албанците и сърбите въпреки всичко би трябвало да живеят дружно “.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР