Речникът на Оксфорд определи goblin mode (гоблински режим) за израза

...
Речникът на Оксфорд определи goblin mode (гоблински режим) за израза
Коментари Харесай

Изразът на 2022 г. е "Goblin mode"

Речникът на Оксфорд дефинира „ goblin mode ” (гоблински режим) за израза на 2022 година Решението е взето след онлайн гласоподаване, оповестиха уредниците.

Терминът значи " себелюбив модел на държание, за който са присъщи мързел, немарливост или лакомия, нормално по метод, който отхвърля обществените правила или упования ".

Изразът е употребен за първи път в Twitter през 2009 година, само че през февруари 2022 година " goblin mode " става необятно публикуван, като се появява на първите страници на вестници и списания, когато хората стартират да излизат от локдауна, натрапен поради пандемията.

" Като се има поради годината, която преди малко преживяхме, " goblin mode " резонира с всички нас, които в този миг се усещаме малко претрупани ", сподели президентът на Oxford Languages Каспър Гратуол.

" Може би известността на израза отразява настроението, присъщо на хората, които отхвърлят концепцията за връщане към " нормалността " или се опълчват на все по-недостижимите естетически стандарти и метод на живот, показвани в обществените медии ", се прецизира в известието.

Думата на годината има за цел да отрази " етоса, настроението или заниманията през последните 12 месеца ".

За първи път тази година фразата победител беше определена посредством обществено гласоподаване всред три финалиста, определени от лексикографите на Oxford Languages: goblin mode, metaverse и хаштагът IStandWith .

За goblin mode бяха 93% от повече от 340 000 подадени гласа.

БГНЕС напомня, че предходната седмица американското издателство Merriam-Webster разгласи, че думата на годината е " gaslighting " - психическа операция, целяща да накара човек да се усъмни в достоверността на личните си мисли.

През 2021 година оксфордската дума на годината беше " vax ", а тази на Merriam-Webster - " vaccine ".
По обявата работи: Георги Нейков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР