Реалният растеж на брутния вътрешен продукт /БВП/ на Сърбия през

...
Реалният растеж на брутния вътрешен продукт /БВП/ на Сърбия през
Коментари Харесай

Сърбия отчете 5% ръст на БВП за първото тримесечие

Реалният напредък на брутния вътрешен артикул /БВП/ на Сърбия през първото тримесечие на тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната е 5%, регистрира Националният статистически институт, представен от Българска телеграфна агенция. 

Значителен напредък е регистриран в бранш строителство /19,6 процента/, в бранш информация и връзки /11,8 процента/, в държавното ръководство, наложителното обществено обезпечаване, образованието и обществената отбрана /11,8 процента/, заяви институтът. В съпоставяне с предходното тримесечие растежът на Брутният вътрешен продукт се е забавил и възлиза на 0,6 %.

По-рано президентът Александър Вучич разгласи, че растежът в първото тримесечие щеше да бъде 6,2 %, в случай че я нямаше епидемията от ковид.

Сърбия одобри стратегия за поддръжка на стопанската система по отношение на последствията от епидемията на обща стойност 5,1 милиарда евро. В първите дни на изключителното състояние поради ковид бе въведен тримесечен мораториум за заплащанията по заеми и лизинг. През 90-дневния интервала на изключителното състояние не се начисляват и лихви по заемите. Всички пълнолетни жители на Сърбия ще получат по 100 евро еднократна помощ, чието погашение към този момент стартира. Предвидени са и средства в помощ на дребните и междинните предприятия, както и на огромните компании. Специални ограничения се подхващат в поддръжка на хотелите и туристическия бизнес. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР