Реалната пролет вероятно ще започне в края на тази седмица,

...
Реалната пролет вероятно ще започне в края на тази седмица,
Коментари Харесай

Д-р Христомир Брънзов: Пролетта ще започне в края на седмицата

Реалната пролет евентуално ще стартира в края на тази седмица, най-малко към този момент такива са прогнозите . Събота-неделя ще стартира стопляне, което ще продължи и през идната седмица. Това сподели проф. доктор Христомир Брънзов , общоприет шеф на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Когато и през нощта температурите са позитивни - към 3-4 градуса, денем - 15-17, разумно е снегът да стартира да се стопява.

Световният ден на метеорологията се отбелязва на 23 мар т от 60 години насам. Световната метеорологичната организация е основана през 1950 година в новия си формат, тя е много по-стара.

В България има към 300 - 400 души настоящи метеоролози . А професионални метеоролози има освен в Национален институт по метеорология и хидрология, а в редица сродни организации като военни, Изпълнителната организация " Борба с градушките " и Ръководство въздушно придвижване.

От 2019 година Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е към Министерството на образованието и науката. За пръв път са получили пари за изчислителни машини и принадлежности. Може би останахме единствената страна в Европа, където хидрометеорологичната работа е с ниска степен на автоматизация.

Сега наблюдаващ взима тестът, мери какъв брой дъжд е валял , попълня дневник и диктува посредством джиесем и тази информация получаваме.

Сега имаме средства за работа, чакаме от тази година да стигнем междинната работна заплата за публичния бранш. От тази година осигуриха средства нашите учени да получават стартови заплати както в университетите .

По думите на проф. доктор Христомир Брънзов настоящето нормализиране на заплатите е дало късмет на някои метеоролози да се върнат още веднъж в института, без значение, че напущат по-добре платена работа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР