Реализацията на ключовите съвместни инфраструктурни и енергийни проекти беше сред

...
Реализацията на ключовите съвместни инфраструктурни и енергийни проекти беше сред
Коментари Харесай

Борисов говори с Мицотакис за Бургас-Александруполис

Реализацията на основните взаимни инфраструктурни и енергийни планове беше измежду акцентите на диалога сред министър-председателя на България Бойко Борисов и гръцкия министър председател Кирякос Мицотакис, извършена през днешния ден в границите на Срещата на върха в Солун.

„ Ускорената реализация на газовия интерконектор сред България и Гърция е предпочитан освен за нас, само че и за целия район. Само преди дни ревизирах напредъка на построяването на дейностите на връзката, чийто старт беше даден през месец май тази година. Така ще подобрим енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа “, безапелационен беше министър председателят Бойко Борисов. Той уточни, че за икономическия напредък в района ще способства и реализирането на транспортните планове като железопътната линия Бургас-Александруполис, която е част от по-големия план за мултимодален кулоар за товарни транспорти, свързващ Егейско и Черно море „ Sea2Sea ”.

 

Бойко Борисов и Кирякос Мицотакис бяха единомислещи, че България и Гърция са стратегически сътрудници и в този подтекст е належащо поддържането на другарски и отворен разговор във всички сфери от общ интерес.

„ Гърция остава един от водещите ни търговски сътрудници, по тази причина поддържаме всякаква самодейност за активизиране на бизнес връзките “, уточни министър председателят Борисов и означи възходящата наклонност на стокообмена сред България и Гърция през последните години. За първата половина на тази година стокообменът сред двете страни бележи растеж от 14.8% по отношение на същия интервал на предходната година и е в размер на 1.7 милиарда евро.

В диалога беше подчертано и върху огромния капацитет в областта на туризма, който двете страни развиват през последните години, като министър председателят Борисов акцентира смисъла на автомагистрала „ Струма “ за свързаността с южната ни съседка.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР