Развръзка на казуса могат ли 14 министри от кабинета на

...
Развръзка на казуса могат ли 14 министри от кабинета на
Коментари Харесай

14 министри с двойна клетва в парламента

Развръзка на проблема могат ли 14 министри от кабинета на ГЕРБ, които бяха определени за депутати в новия парламент, да се закълнат, откакто в конституцията ясно е записано, че народните представители не могат да заемат друга служба.

Подобна юридическа главоблъсканица не е имало от 2009 година, тъй като оттогава до през днешния ден нито едно държавно управление не беше изкарвало цялостен мандат. Властта се предаваше от длъжностен кабинет на постоянен. Тогава за няколко дни Сергей Станишев беше по едно и също време министър председател и ръководител на парламентарната група на Българска социалистическа партия, до момента в който се образува новият кабинет.

Откакто ЦИК разгласи на 9 април определените депутати, адвокати разясняват какво би трябвало да е държанието им - дали въобще могат да се закълнат в Народното събрание или би трябвало да се откажат от местата си в Народно събрание.

От ГЕРБ обявиха проблем няма, заяви Нова тв. След клетвата министрите, определени за депутати, ще подадат заявки, че няма да останат народни представители. Така на техните места ще влязат идващите в листите. По закон местата им се пазят и след образуване на ново държавно управление, те ще могат да се върнат назад в Народното събрание. Така 14-имата министри ще положат два пъти клетва. А 14 души от ГЕРБ ще бъдат депутати единствено за броени дни.

Според Конституцията - член 68, народните представители не могат да извършват друга държавна работа. В случай, че някой е определен за министър, мястото му в Народното събрание се заема от идващия в листата от кандидат-депутати. Член 111, алинея 3 пък задължава актуалните министри да извършват функционалностите си до избирането на нов Министерски съвет. На първото пленарно съвещание в четвъртък те ще подадат оставка. Но ще упражняват пълномощията си като министри в оставка до съставянето на ново държавно управление.

„ Макар и излезли в оставка, да продължат да си извършват функционалностите, до момента в който новоизбраното Народно заседание не излъчи техни приемници, т.е. нов кабинет ”, пояснява закона някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров. Така действително министрите не могат да изоставят ведомствата си за сметка на Народното събрание.

„ Не е проблем това, че държавното управление подава оставка пред новоизбрания парламент, това е процедура, планувана в Конституцията. Но също по този начин Конституцията планува, че същото това държавно управление продължава да извършва функционалностите си до избирането на ново държавно управление, тъй като страната не би трябвало да остава без ръководство.Кормилото би трябвало да бъде ръководено от някого ”, изясни пред Нова тв и преподавателят по Конституционно право Симона Велева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР