Развитието на човечеството се дължи на общуването между хората, но

...
Развитието на човечеството се дължи на общуването между хората, но
Коментари Харесай

ДПС с декларация по случай Международния ден на майчиния език

Развитието на човечеството се дължи на общуването сред хората, само че всички ние виждаме, че в това отношение нетолерантна България от 30 години не се е развила и сантиметър. Именно поради това ние усещаме и одобряваме днешния Международен ден на майчиния език като доста логичен и прекрасен празник, в който да си кажем някои горчиви истини. Това съобщи в Народното събрание депутатът от Движение за права и свободи Ерол Мехмед в декларация от името на групата във връзка Международния ден на майчиния език. По думите му живите езици в света са сред 6000 и 7000.

Езиковото разнообразие е духовно благосъстояние и извънредно нематериално завещание на човечеството, сподели той. Езикът е средство за връзка, само че българският парламент, всички партии и персонално министър председателят го трансфораха в инструмент за дискриминация, означи Мехмед.

Той напомни, че майчиният език е неразрешен за потребление в предизборна акция. От Движение за права и свободи показаха, че конституционните съдии, президентът и омбудсманът мълчат по този въпрос.

"Преди три дни министър-председателят на страната и ръководител на ГЕРБ Бойко Борисов и тази заран Цветан Цветанов, неуместно се оплакват на публицисти, че се пишело за коалиция с Движение за права и свободи, за преференции се пишело, а хората не виждали, че уседналостта била останала, че майчиният език като предложение е било отхвърлено, т.е. в превод на майчин български език те се хвалят, че е наложена дискриминация на милион и половина български жители - техни сънародници и май чакат овации от българското общество. Това е разпад на полезностите ", разяснява депутатът от Движение за права и свободи "Премиерът Борисов предходната седмица беше в Сърбия и в Западните околности и се радваше на толерантността на сърбите, които възвърнаха с публична табела на постройката на общината, написана на български език, остарялото име на Димитровград - Цариброд.

При нас имената на хиляди местности, села и градове са заменени още през 1934 година след военния прелом, само че се сменят и в този момент.

След 600 години турските имена на местности в Стара Загора към този момент не били благозвучни ", съобщи Мехмед. "Да пазиш родния си език е родолюбие, това е "език заветен на моите предци ", той ни приобщава към общността, към нацията, към хилядолетната ни история и просвета. Ние не одобряваме шовинизма и няма метод турците, евреите, арменците и ромите да бъдат откъснати от корените им. Но опити е имало, има и в този момент ", разяснява Мехмед.

По думите му ромски език не се учи, а в някои райони не се учи и майчин турски език, или часовете са понижени. От Движение за права и свободи поздравиха всички учители по майчин език. Оценяваме техния труд, родолюбие и хуманизъм да пазят и съхраняват езика, уточни Мехмед.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР