Развихрилата се инфлация през последната година в много страни по

...
Развихрилата се инфлация през последната година в много страни по
Коментари Харесай

Държавите в света с най-голям спад и най-висок ръст на инфлацията

" Развихрилата " се инфлация през последната година в доста страни по света, кара държавните управления и централните банки, включително и ЕЦБ, да вземат ограничения за понижаването на темпа на повишаване на цените. На основата на публични данни за темпа на инфлацията на страните в света към края на март 2023 година по отношение на година по-рано, РИА Новости прави самобитна ранглиста на страните, където за година инфлацията се е намалила най-вече и се е повишила най-вече.

Страните в света, в които към края на март 2023 година растежът на цените се забавя най-осезаемо на годишна база, са: Южен Судан (спад с 12,1 процентни пункта), Гана (спад със 7,8 процентни пункта) и Русия (спад със 7,5 процентни пункта). За да има подобен забележителен спад на инфлацията в посочените страни, преди година тя е била много (повече) забележителна и несъмнено, двуцифрена. В челната петица по спад на темпа на инфлацията влизат още Беларус (спад с 5,7 процентни пункта), Зимбабве и Турция (спад с 4,7 процентни пункта във всяка страна).

Към края на март на годишна база, темпът на инфлация понижава (в една или друга степен) общо в 102 страни в света, само че цените като цяло са малко (или повече) по-високи по отношение на година по-рано.
 ЕЦБ отслаби малко „ хватката “ при покачването на главните лихви
ЕЦБ отслаби малко „ хватката “ при покачването на главните лихви

От юли 2022 година до момента, е най-бързият в историята на ЕЦБ ритъм на стягане на лихвите

За същия интервал, единствено в една страна в света има лека дефлация , т.е. като цяло цените там са по-ниски по отношение на година по-рано - с 0,1%. Страната с дефлация е дребната, само че богата островна страна Бахрейн, намираща се в региона на Персийския залив.

Ръстът на цените към март на годишна база се форсира в 34 страни, като най-голямо е покачването на темпа на повишаване в Ливан - със 74,2 процентни пункта.

Темпът на инфлация се покачва осезаемо и в страни като Бурунди (с 4,6 процентни пункта), Пакистан (с 3,9 процентни пункта) и Етиопия (с 2,2 процентни пункта).
 Европейските страни с най-голям външен дълг
Европейските страни с най-голям външен дълг

Задлъжнялостта на Китай е надалеч по-ниска

Нивото на инфлация на годишна база остава (почти) без смяна единствено в Монголия, Източен Тимор, Кения и Намибия.

Уточнява се, че актуалното изследване е направено от организация РИА Новости въз основа на информация от статистическите служби на 142 страни членки на Организация на обединените нации, които при започване на май оповестиха данни за инфлацията към март 2023 година.
 Страните в света с най-висока инфлация – къде стои Европа
Страните в света с най-висока инфлация – къде стои Европа

При първите 4 страни, годишната инфлация за септември е трицифрена
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР