Разумното поведение на пътя е ключът към намаляването на произшествията,

...
Разумното поведение на пътя е ключът към намаляването на произшествията,
Коментари Харесай

Разумното поведение на пътя е ключът към намаляването на произшествията

Разумното държание на пътя е ключът към намаляването на произшествията, споделя Радостина Хаджийска, шеф " Правни и корпоративни въпроси " в " Каменица " АД. Тя е част от екипа на компанията от началото на 2016 година, като през март 2020 година поема ръководството на правния отдел. Преди това има опит и във външното правно консултиране.

Най-голямата обществено виновна акция на " Каменица " АД - " Алкохолът е неприятен водач " - тази година започва за четиринадесети път. Кампанията слага във фокуса на публичното мнение виновната консумация и рационалното държание на пътя. С новото си мото " Мисли трезв0%, преди да седнеш зад кормилото " тя още веднъж повдига значими за нашето общество въпроси. За да разберем повече за акцията, беседваме с Радостина Хаджийска, шеф " Правни и корпоративни въпроси " в " Каменица " АД.

- Г-жо Хаджийска, акцията " Алкохолът е неприятен водач " е резултат от дълготрайната политика за стабилно развиване на " Каменица " АД. Как се роди концепцията за нея?

Политиката ни за стабилно развиване е насочена в две съществени насоки - хора и планета. Тя се базира на три стълба - виновна консумация, стабилно произвеждане и принос към обществата, в които развиваме бизнеса си. Разбира се, тези полезности заложихме и в тактиката на акцията " Алкохолът е неприятен водач ", която към този момент 14 години е наша идея и част от ДНК-то на компанията. Идеята се заражда през 2008 година, когато се организира и първото издание. Като една от водещите пивоварни компании на пазара, която създава алкохолен артикул, " Каменица " АД застава зад идеята да промотира виновна консумация и държание на пътя по един деен и обществено зает метод. Бирата е едно от дребните удоволствия в живота, както ние я назоваваме, и можем да ѝ се насладим изцяло единствено когато е съпроводена с умерена приложимост. Началото на акцията е обвързвано и с това, че през 2007 година бяхме единствената пивоварна компания, която реагира позитивно на апела на Министерството на превоза и Европейската комисия и дружно с други виновни компании се присъединихме към правилата на Европейската харта за пътна сигурност. Смело мога да заявя, че акцията се развива сполучливо към този момент повече от десетилетие, което демонстрира нейната нужда. Благодарение на нашите обичайни сътрудници от Министерството на вътрешните работи, в лицето на Главна дирекция " Национална полиция " и отдел " Пътна полиция ", Българския Червен кръст и Съюза на българските автомобилисти посланията ни за отговорно шофиране и рационално държание на пътя доближават още повече хора.
 Снимка 579559
- Разкажете ни по какъв начин се развиваше акцията през тези 14 години?

През годините реализирахме редица активации и начинания, с които обърнахме внимание на проблемите с шофирането след потреблението на алкохол. Сред тях бих откроила потреблението на така наречен алкохолни очила. С тях всеки показал интерес можеше действително да изпита чувството да кара автомобил под въздействието на алкохол и да види по какъв начин се трансформират реакциите на лидера. Очилата можеха да симулират друго наличие на алкохол в кръвта. През годините дарявахме алкохолни очила на нашите сътрудници от Българския Червен кръст, с цел да ги употребяват в курсовете за образование на претенденти за водачи. По този метод над 250 000 нови водачи са тествали очилата и знаят, че не би трябвало да се сяда зад кормилото след приложимост на алкохол. Този урок е изключително скъп за хората в младежка възраст, придобили неотдавна дееспособност. Също по този начин предоставихме опция на посетителите на заведения непринудено да създадат тест за алкохол и сами да вземат значимото решение да не сядат зад кормилото. За нас просветителният миг в акцията е доста е значим, по тази причина обръщаме внимание и на младежите, станали неотдавна водачи, които към момента нямат открити привички и просвета на шофиране. Специално за тях, в едно от предходните издания, създадохме мобилна апликация, която да тества психическите им профили.

Развивайки във времето " Алкохолът е неприятен водач ", ние освен се стремим да осведомяваме обществото по значимите въпроси с случаите на пътя, а и да способстваме за позитивната смяна. Искаме да проучваме проблемите и да се опитаме да дадем други възможности. Затова и през годините инициирахме редица проучвания, които регистрират кои са най-сериозните проблеми пред сигурността на придвижването по пътищата в страната.

През предизвикателната 2020 година, заради ограничаващите ограничения, фокусирахме акцията главно в обществените и цифрови медии и създадохме специфична ария - " Ключът е в теб ", която да доближи до по-младата публика. Успяхме да задържим интереса на младежите и през идната година, когато използвахме графитите като съществена образна част на акцията.

Важно е да отбележа, че с изключение на нашите сътрудници през годините идеята припознаха като своя и разнообразни известни персони, измежду които трикратната европейска рали шампионка Екатерина Стратиева, българският авто играч Петър Гьошев, артистът Захари Бахаров, както и доста медии и инфлуенсъри.
 Снимка 579558
- Какво можем да чакаме тази година?

Тазгодишното издание на акцията започва напълно скоро, а във фокуса, несъмнено, още веднъж е информиране и ангажиране на обществото с виновната консумация и сигурността при придвижване по пътищата, с цел да можем да допринесем към намаляването на произшествията вследствие приложимост на алкохол. Тази година имаме ново мото и то е " Мисли трезв0%, преди да седнеш зад кормилото ", с което развиваме и допълваме нашите послания за рационалното държание на пътя. За нас е от извънредно значение да подсещаме на хората какъв брой е значимо да бъдат деликатни и виновни на пътя освен към персоналния си живот и здраве, само че и към тези на близките. Затова не стопираме да търсим съидейници измежду институциите, медиите, авторитетните персони в обществото, както и измежду други виновни компании, тъй като единствено дружно и обединени можем да превърнем тематиката за виновното шофиране в умишлен избор за всеки от нас.

Тази година разработихме и специфична опция за моментите, в които бихме желали да изпием по бира, само че ни се постанова да караме по-късно - това е изцяло безалкохолната Каменица 0.0%. Чрез специфичната cold contact технология успяхме да запазим достоверния хмелов усет, както и богатата и мека пяна. Със сигурност феновете на бирата ще са щастливи да знаят, че към този момент няма потребност да се лишават от обичаната си напитка по време на работен обяд, след спорт или когато би трябвало да карат. Можем да кажем, че това е най-хубавата безалкохолна Каменица досега на пазара.

- Защо съгласно Вас са значими и нужни сходни начинания?

Мисля, че числата приказват най-добре, а данните на Министерство на вътрешните работи от началото на годината доникъде на юни т.г. демонстрират, че са регистрирани 2477 тежки ПТП със починали и ранени, което в съпоставяне със същия интервал за предходната година е с 310 повече. Факторите за злополуките са доста, само че най-важният и главен е неспазването на разпоредбите на придвижване, измежду които е и несъобразяването със възбраната за ръководство на МПС след приложимост на алкохол. Пренебрегването ѝ е причина за 169 ПТП от началото на годината доникъде на юни с 91 потърпевши. В тази черна статистика най-честите нарушавания са на водачите сред 25- и 64-годишна възраст. Затова с акцията ние ще продължим да подсещаме какъв брой значимо е да сме рационални и в добра кондиция, сядайки зад кормилото, тъй като това е наша отговорност както персонално, по този начин и като част от обществото. От нашето отношение към шофирането зависи ние и останалите участници в придвижването да сме здрави и да имаме повече радостни моменти с околните и фамилии ни. Понякога всичко стартира с това да бъдем трезви, качвайки се в автомобила, и с ясно схващане и чувство за протичащото се в близост. " Алкохолът е неприятен водач " е идея за всички нас и ние ще продължаваме да я развиваме досега, когато към този момент няма потребност от сходни акции.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР