Разследващият журналист Христо Грозев се включи в 18-ата Световна среща

...
Разследващият журналист Христо Грозев се включи в 18-ата Световна среща
Коментари Харесай

Христо Грозев: Мъжът, признал за отравянето на Навални, е жив, понижен е служебно, а съпругата му го напуснала

Разследващият публицист Христо Грозев се включи в 18-ата Световна среща на българските медии, която се организира в Казанлък.

Грозев описа за случая „ Навални “ и работата по следствието си.

„ В случая с Навални взаимодействие с тайните служби не е имало, защото този човек не знаеше, той мислеше, че рапортува на собствен началник. Разговорът бе 52-минутен. Аз се притеснявах във всичките 52 минути на този диалог какво ще се случи с този човек, който толкоз по идиотски си описа всичко “, описа той.

По мотив подозренията дали публицистите имат право да се показват за различен човек, с цел да събират данни, той посочи, че в тази ситуация, Навални като жертва на нападение е имал това право, а Грозев като публицист е имал правото да стои в стаята и да запише.

Христо Грозев описа още, че година по-късно екипът му е намерил коронавирус тест на индивида, който разкрил цялата истина за случая „ Навални “, което е доказателство, че той е жив.

„ Открихме, че работи с намален режим отвън Москва. И когато проучвам за какво е жив, моят персонален отговор е, че путинският режим не може да убива некадърници. Той желае да убива това, което счита за изменник. Но в случай че почне да убива некадърници, това значи цялата система, която е издигната на негативен постепенен развой, т.е. най-най-некадърните да бъдат негови поддръжници, ще се провали. Тъй като ще бъде неприятен урок за другите, които няма да желаят да поемат такива опасности от негово име “, съобщи Христо Грозев.

Той изясни, че реакцията на ФСБ (Федерална работа за сигурност на Руската федерация - б.авт.), потвърждава достоверността на диалога. Те нямали логически отговор.

„ Първоначално споделиха, че това е интервенция на западните служби, защото единствено те можели да запишат подобен диалог с такава техническа трудност. Техническата трудност в тази ситуация беше ние да подменим номера, с който звъняхме на индивида от ФСБ, тъй че той да си намерения, че му звънят от работа. Това може да го направи всеки третокласник с малко опит в програмиране. Но назовавайки го " интервенция на западните спецслужби ", те си признават, че е достоверен “, сподели Христо Грозев.

Сред доказателствата за достоверността на диалога Грозев посочи и обстоятелството, че ФСБ не е могла да покаже индивида по малкия екран и да потвърди, че гласът му е различен, че е инсталиран записът. Нямало изобщо такива изказвания от тяхна страна.

Потвърждение за достоверността на диалога пристигнало и от брачната половинка на индивида от телефонния диалог. Тя го напуснала незабавно след публикуването на диалога. Това излиза наяве от обществено дело, в което дамата се появила в съда да съди една от журналистките, че е влезнала в нейния дом. И в това дело тя си признала, че да, това е нейният брачен партньор, тя го е напуснала незабавно по-късно.

„ Има доста доказателства, че това е достоверен запис “, сподели Грозев.

Фалшивите аудио и видео, основани от изкуствен интелект, стават все по-неразпознаваеми от същинските. Но по-голямата опасност е за текстовете, защото Chat GPT ще може да усили, да умножи в милиони пъти напъните на сегашните дезинформатори. Тези, които са елементарно манипулируеми, ще станат по-лесно манипулируеми, сподели още журналистът Христо Грозев в полемика на тематика „ Свободата на избор на аудиторията “.

„ Те основават адаптивен текст, с цел да вземат участие в избрана полемика, с цел да дезинформират. Това ще засегне по-лесно подаващата се част от обществото “, добави той.

Модератор на полемиката беше шефът на дирекция „ ЛИК “ в Българска телеграфна агенция доцент Георги Лозанов. Той цитира Робърт Капа.

„ Естетика на заплахата – колкото по-опасна е една фотография да я направиш, толкоз по-хубава е “, сподели доцент Лозанов. И принесе тази мисъл към работата на Христо Грозев в „ Bellingcat “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР