Разследващите във Великобритания смятат, че руският бизнесмен Николай Глушков е

...
Разследващите във Великобритания смятат, че руският бизнесмен Николай Глушков е
Коментари Харесай

Independent разказа от каква страшна смърт е загинал ортакът на Березовски в Лондон

Разследващите във Англия считат, че съветският предприемач Николай Глушков е били удушен с кучешки мотив. Засега няма доказателства, че убийството на Глушков има връзка с отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, само че близостта във времето на двете събития се чака да изостри още повече напрежението сред Кремъл и Лондон единствено ден преди президентските избори в Русия, оповестява „ Индипендънт “.

Както БЛИЦ заяви, предприемачът в заточение Николай Глушков беше открит мъртъв в дома си в югозападната част на Лондон. Това се случва единствено седмица след нападението върху някогашния разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

Първоначално Скотланд Ярд разглеждаше гибелта на 68-годишния Глушков като „ необяснима “, само че аутопсията е разкрила, че тя е породена от „ прилепяне на врата “. Сега тя се проверява като ликвидиране и остава под юрисдикцията на звеното за контратероризъм поради връзките, които Глушков е имал, обясниха от там.



Алекс Голдфарб, който е прочут критик на Владимир Путин и който е познавал Глушков споделя: „ Аз мисля, че той бе погубен от руснаците “.

Глушков беше непосредствен другар на съветския олигарх Борис Березовски, който пък беше другар на убития разузнавач Александър Литвиненко. През 2013 година Березовски беше открит обесен в банята в дома си в Бъркшир. Тогава Глушков съобщи: „ Не имам вяра Борис да е починал от естествена гибел. Твърде доста са случаите на умрели съветски изгнанници “.

Смъртта на Березовски е измежду 14-те случая, които МИ-5 и полицията ще проверяват отначало след отравянето с нервнопаралитичния сътрудник „ Новичок “ на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

Разследващите преглеждат разнообразни версии за гибелта на Глушков, в това число и персонални вражди. Допуска се, че е допустимо да се употребява шумът, който провокира офанзивата в Солсбъри от някоя съветска формация.

Междувременно стана ясно, че английската полиция се свързва с съветски емигранти, с цел да разиска сигурността им след убийството на Глушков.

Според информация получена от Би Би Си, полицията и службите за сигурност считат, че съветските емигранти са в обстановка на „ незначителен риск “.







Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР