Разследваща комисия във връзка с подозрения в корупция на действащи

...
Разследваща комисия във връзка с подозрения в корупция на действащи
Коментари Харесай

Силно съмнение за корупция на членове на ПАСЕ в полза на Азербайджан


Разследваща комисия по отношение на съмнения в корупция на настоящи и някогашни депутати от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) откри, че в случаите с някои от тях има " мощно подозрение " за корупция. Това се споделя в официално съобщение на ПАСЕ, съобщи Франс прес.

Според комисията съществува " мощно подозрение, че някои настоящи и някогашни членове на ПАСЕ са взели участие в корупционни действия в интерес на Азербайджан " в аферата, известна като Кавиаргейт, показва Асамблеята.

За редица нейни членове и някогашни членове има съмнение, че са били " купени " от управляващите на Азербайджан - по-специално с цел да гласоподават през януари 2013 година против отчет, критикуващ ситуацията на политическите пандизчии в страната.

Някои депутати наподобява са получавали хайвер, килими и нощувки в първокласни хотели в Баку.

" Замесените парламентаристи са приканени да спрат активността си, до момента в който комисия (на ПАСЕ) изследва ситуацията на всеки един от тях ", съобщи нощес на конференция ръководителят на ПАСЕ Микеле Николети.

Сред парламентаристите, изобличени в отчета, са Едуард Линтнер, някогашен немски парламентарист от Християнсоциалния съюз - баварската съюзническа партия на ХДС, управителен от канцлерката Ангела Меркел, и една депутатка от тази групировка, някогашна членка на ПАСЕ - Карин Щренц.

Докладът на комисията от над 200 страници е създаден от трима специалисти - някогашния френски арбитър антитерорист Жан-Луи Брюгиер, британеца Никълъс Братза - някогашен ръководител на Европейския съд по правата на индивида, и шведската юристка Елизабет Фюра.

Документът бе обнародван тъкмо преди откриването на пролетната сесия на ПАСЕ, в който има представители на 47 страни от Съвета на Европа, в това число 28-те от Европейски Съюз.

Орган без законодателни пълномощия, ПАСЕ заседава четири седмици от годината в Страсбург, където разисква по-специално отбраната на човешките права и битката с корупцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР