Разследванията започнаха във Великобритания и Франция преди повече от три

...
Разследванията започнаха във Великобритания и Франция преди повече от три
Коментари Харесай

Airbus е на път да постигне извънсъдебно споразумение по обвиненията в корупция

Разследванията започнаха във Англия и Франция преди повече от три години след обвинявания в корупция, свързани с продажбите на самолети на Airbus.

Европейската самолетостроителна компания Airbus реализира кардинално съглашение с регулаторните органи на Съединени американски щати, Франция и Англия, което ще постави завършек на следствието за корупция и предоставяне на подкупи, оповестява Financial Times.

Представители на компанията удостоверяват, че са на път да сключат дефинитивно съглашение с регулаторите в трите страни. Разследванията започнаха във Англия и Франция преди повече от три години след обвинявания в корупция, свързани с продажбите на самолети на Airbus. В Съединени американски щати пък стартира следствие по съмнения за нарушавания на контрола върху износа.

Предстои утвърждение от съда в трите страни на постигнатото съглашение. Базираната във Франция компания към този момент не разкрива спомагателна информация за съглашението. Липсва публично изказване по отношение на размера на санкциите, които ще съпътстват извънсъдебните съглашения, само че анализатори плануват, че те ще надвишат 3 милиарда евро. Стойността на споразуменията, наподобява, ще надминат тази на Rolls-Royce от 2017 година Автомобилната компания беше попаднала в сходна обстановка, вследствие на което заплати санкция от 590 млн. евро на английските регулатори.

Развитието на случая

Разследването на аерокосмическата група стартира през август 2016 година от английската работа за битка с измамите. Airbus притегля вниманието на регулаторите след откриване на несъответствия в заявления за заплащания към търговски сътрудници. Няколко месеца по-късно към следствието се причисляват и френските антикорупционни управляващи, а Министерство на правораздаването на Съединени американски щати стартира лично следствие на компанията през 2018 година

В устрема си да реализира съглашение компанията трансформира вътрешни процедури и бизнес етиката си. Създаден е самостоятелен комитет за надзор, състоящ се от външни специалисти. Няколко старши мениджъри са освободени, макар че не са били забъркани в непозволени действия. Причината за това е, че съгласно управлението на компанията съглашение ще се реализира по-лесно, в случай че целият старши мениджмънт екип се подмени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР