Разследването за взрива на газопровода Северен поток в Балтийско море

...
Разследването за взрива на газопровода Северен поток в Балтийско море
Коментари Харесай

Разследващите саботажа на Северен поток откриха полска следа в инцидента

Разследването за гърмежа на газопровода " Северен поток " в Балтийско море продължава, а нова диря сочи към Полша. Вестникът " Wall Street Journal " оповестява, че немски следователи изследват доказателства, съгласно които екип от саботьори е употребявал точно Полша като оперативна база, с цел да повреди газопровода.

Разследващите са наблюдавали двуседмичното пътешестване на " Андромеда " - 15-метрова яхта, за която се подозира, че е изиграла роля в саботажа на тръбопроводите, които доставят съветски газ за Европа. Тя наподобява се е отклонила от задачата си и е навлязла във водите до гърмежа, сочат данни от радио и навигационно съоръжение и сателитни изображения.

Изданието се базира на хора, осведомени с пътуването на " Андромеда ", които показват, че саботьорският екип е приключил половината от работата си и е положил дълбоководни експлозиви на " Северен поток 1 " преди да се насочи към Полша.

По-рано през седмицата друго американско издание - " Washington Post ", заяви, че Съединените щати са научили за украински проект за офанзива против газопроводите три месеца преди те да бъдат фактически развалени от подводните детонации. Украинският президент Володимир Зеленски разяснява публикацията и увери, че Украйна не стои зад офанзивата.

Взривовете са станали на територията на Швеция и Дания. И двете страни считат, че детонациите са умишлени, само че към момента не е ясно кой е виновен за тях.

Към момента проверяващите считат, че взривното вещество, употребявано при интервенцията, е HMX, известно още като октоген - безцветно вещество, уместно за разрушение на подводна инфраструктура.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР