Разследването за катастрофата с автобус край Своге, при която загинаха

...
Разследването за катастрофата с автобус край Своге, при която загинаха
Коментари Харесай

Делото за катастрофата край Своге може да не влезе в съда

Разследването за злополуката с рейс край Своге, при която починаха 20 души, е на финала си. На 25 август се навършва година от нещастието. В началото на септември следва с материалите по делото да бъдат осведомени потърпевшите, както и наследниците и околните родственици на починалите, а по-късно и обвинените. Делото обаче не може да влезе в съда, тъй като петима от наследниците и роднините на починали са отвън страната и не могат да бъдат открити, а няма законов метод да бъдат представлявани задочно.

За причиняване на гибел по несъобразителност на 20 души и на междинни телесни повреди на още 8, на съд ще бъдат предадени шестима. Шофьорът на рейса Григор Григоров беше упрекнат ден след злополуката, тъй като се е движел с над 53 км/ч, при ограничаване от 40 км/ч.

Тъй като в случай че е запазил законовото ограничаване на скоростта и при тази пътна настилка е щял да вземе завоя, съобщи Наталия Николова, областен прокурор на София, представена от Българска национална телевизия.

Според поредност от експертизи обаче, в случай че пътната настилка е отговаряла на условията за сцепление, рейсът е щял да вземе завоя без да катастрофира, макар превишената скорост.

В съответния случай пътната настилка не е положена според условията, не е спазена рецептата за това са предявени обвинявания на длъжностните лица, които имат отношение към полагането ѝ, уточни Николова.

Така на съд ще бъдат предадени още петима. Изпълнителният шеф на компанията направила ремонта, шефът на асфалтовата база, която е произвела некачествената асфалтова примес, техническият началник на обекта, надзорникът и шефката на дирекция в пътната организация, която е трябвало да управлява осъществяването на плана. Пострадалите и наследниците на починалите в злополуката са общо 100 души.

Законодателят е планувал всички потърпевши лица да бъдат осведомени и следва да им бъдат разяснени правата на потърпевш, посочи окръжният прокурор на София.

95 от тях към този момент са осведомени с правата си и огромна част са декларирали, че желаят материалите по следствието да им бъдат прeдявени, защото ще желаят да бъдат частни обвинители и цивилен ищци по делото.

Към момента обаче не сме открили петима от този кръг лица - потърпевши. Същите са с незнаен адрес в чужбина, сподели още Наталия Николова.

Петимата са наследници или близки родственици на починали в злополуката край Своге. Те би трябвало да бъдат издирени и известени, че имат право да бъдат частни обвинители и цивилен ищци. Едва тогава делото може да влезе в съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР