Разследване, насочено срещу австрийското контраразузнаване (BVT), повдигна тази седмица въпроса

...
Разследване, насочено срещу австрийското контраразузнаване (BVT), повдигна тази седмица въпроса
Коментари Харесай

Полицейска операция донесе на крайнодесните в Австрия обвинения за чистка в службите

Разследване, ориентирано против австрийското контраразузнаване (BVT), повдигна тази седмица въпроса дали службите за сигурност не стават жертва на партийни ползи единствено няколко месеца откакто държавното управление на консерватори и крайнодесни пое властта.

Отделът на полицията, който дава отговор за уличната престъпност, обаче се оглавява от представител на Австрийската партия на свободата. Нейни са и назначенията в австрийското вътрешно министерство (заедно с тези на външните работи и отбраната), което дългогодишният секретар на партията Херберт Кикл пое през зимата. В Австрия в същото време контраразузнаването е част от вътрешното министерство.

Затова от опозицията заваляха рецензии към кабинета след полицейски обиски в централата на BVT и домовете на част от чиновниците ѝ на 28 януари. Сред рецензиите бяха опасения, че може да става въпрос за " чистка ", осъществявана от партията поради сензитивна информация за крайнодесни групи, която може би е блага разполагаем на службата.

Къде е информацията

Миналата седмица австрийският президент Александер ван дер Белен написа в " Туитър ", че в тази ситуация са осъществени " извънредно необикновени " дейности и изиска пояснения, а опозицията изиска Народното събрание да се събере изключително. Не на това мнение е правосъдното министерство, съгласно което в обиските няма нищо обезпокоително, нито в други аспекти на интервенцията. И канцлерът Себастиан Курц, чиято партия ръководи министерството, сподели, представен от " Ройтерс ", че съгласно досегашните инспекции дейностите са законни. и че се " надява на бързо решение на правосъдните управляващи, що се отнася до тази интервенция. "

В момента се проверяват петима чиновници на BVT по съмнение, че са злоупотребили със служебно състояние, като не са подходили вярно към сензитивна информация (включително тъй като не са я изтрили), сподели министерсвото. Шефът на организацията, Петер Гридлинг, който в този момент е отхвърлен, е единственото обществено известно име.

В. " Дер щандард " и седмичникът " Профил " писаха предходната седмица, че един от обиските е бил в дома на чиновник на контраразузнаването, който е не обвинен, а очевидец. Според изданията, работили дружно по случая той оглавява отдел по битка с екстремизма, а от вкъщи му е иззета информация таман за крайни - в това число крайнодесни - групи. Правосъдното министерство отхвърли целеустремено да е изземало сходна информация, само че позволи, че е допустимо на частни твърди дискове и други носители, в този момент разполагаем на проверяващите, да има такава. Според негови представители съмнението на проверяващите е, че информация, която е трябвало да бъде изтрита, може вместо това де е била копирана на частно пространство.

Стратегия или неточности

Социалдемократите, които в този момент са в съпротива, оповестиха, че обяснението не ги задоволяв, и че желаят всички забъркани в историята да сложат картите си на масата. Бившият канцлер и водач на партията Кристиан Керн сподели, че доверието към апарата за сигурност е било " фрапантно разтърсено ".
Министър Кикл увери, представен от в. " Куриер ", че Федералната работа за отбрана на конституцията и битка с тероризма работи " оптимално " само че дали нещо в метода на работа няма да се наложи да се промени, следва да бъде оценено.

Считан в австрийски медии за " дясната ръка " на водача на FPÖ Хайнц-Кристиан Щрахе и по едно и също време основен пълководец, идеолог и началник на акциите, той сигурно се очакваше да получи място в кабинета, в случай че Партията на свободата е част от коалиция (както и се случи).

Изборът таман на вътрешното министерство на него обаче беше изненада и противоречиви негови изяви в общественото пространство в последно време се посрещат от едни като част от " тактика ", други - като по-скоро необикновени неточности на един другояче порядъчен, " образован и талантлив с сладкодумство политик ". Редица негови решения се посрещат с удивление, като да вземем за пример концепцията, че желае да " концентрира " бежанците на едно място, а в този момент и абсурда с BVT, написа в. " Ди пресе ".

Според публицисти от изданието, до момента в който абсурдът се разраства, опцията за парламентарно следствие е все по-близо,, изключително откогато депутатите разгледаха случая за пръв път този четвъртък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР