Разследване на разкри огромни разходи, заплати и милиони в сметки

...
Разследване на разкри огромни разходи, заплати и милиони в сметки
Коментари Харесай

Разследване на bTV за дарителската платфорна HelpKarma: Огромни заплати и милиони в сметки |

Разследване на разкри големи разноски, заплати и милиони в сметки на платформата за дарения HelpKarma. Популярната платформа набира средства най-много за лекуване на тежкоболни.

Милиони левове се събират всяка година от донори за разнообразни дела. Закон за дарителството няма, а тези пари се ръководят от разнообразни организации по правила, които те сами дефинират, изяснява атворът на следствието Мария Цънцарова.

Хората откликват постоянно на апелите за помощ. Неведнъж за часове фондацията, която работи в социална изгода, е събирала голямо суми по акции. За 8 часа да вземем за пример донори събират над 500 000 лева за Анди - за трансплантация на черен дроб, която би трябвало да му се направи незабавно в Германия. За 2 седмици пък са събрани над 220 000 лева за животоспасяваща интервенция на 28-годишния Влади от Бургас. А за месец и половина над 700 000 лв., с цел да се лекува бащата на три деца Ангел. Над 640 000 лв. са събрани за битката на българското опазване на здравето против COVID-19.

Константин Кръстев, притежател на платформата, показва, че имат 130 000 самостоятелни донори, 366 000 броя дарения и набрани 21 милиона лв. за двете години, през които съществува.

През 2017 година Константин Кръстев записва " ХелпКарма " като фондация в социална изгода.

Самият той регистрира, че фондацията му за две години е събрала 21 милиона лв. от дарения, само че до хората в потребност са стигнали към 13 милиона -  13 535 135 лева.  " Опитахме се да разберем какво се случва с останалите 7 464 865 лева В отговор на въпросите ни, от фондацията декларират, че по личните си сметки имат неизразходвани 5 190 370 лева Сумата е настояща към 22 октомври. Къде са останалите 2 274 495 лева? ", пита Цънцарова.

За част от сумата има пояснение. " ХелпКарма " удържа % от даренията, с цел да се устоя и развива активността си. Доскоро сумата е взимана от парите, събрани за хората в потребност. Във времето фондацията е взимала друг %: 6.5% през февруари 2018 година, а последно процентът е бил 5%. 



Константин Кръстев (л) и Славчо Славчев (д) - механически шеф

Служителите във фондацията наподобяват получават големи хонорари. Изниква въпросът до каква степен са морални те, в случай че идват от пари на донори.

Най-голямата част от парите, удържани от донорите, са за хонорари на чиновниците, излиза наяве от докладите на фондацията. През 2018 година регистрираната сума е 214 000 лева, а през предходната година сумата е над три пъти по-голяма – 713 000 лева

Собственикът на " ХелмКарма " Константин Кръстев изяснява, че за платформата работят 17 души. Колко получават? " Зависи от експерта, само че в случай че съпоставим компании, които са в София, като локация, несмущаемо хората, които са на равнището и би трябвало да получават заплата над 5-6 000 като заплата, което е нещо обикновено за ИТ ", изяснява Славчо Славчев, механически шеф.

" При нас хората са са добре заплатени, защото работят извънредно интензивно, от време на време под значителен стрес. Каузата е в сърцето, но в последна сметка, всички имаме сметки и би трябвало да си ги плащаме ", споделя притежателят на " ХелпКарма ".

Средната заплата на чиновниците в ИТ отдела на фондацията на Константин Кръстев през 2018 година е била 3900 лева, през 2019 година – над 4800 лева, а през 2020 година пада до 1200 лева – съгласно личните калкулации на Фондацията, които bTV цитира.  Собственикът на фондацията споделя, че той самият работи безплатно за идеята.

Но признава, че е имало и заплата от 19 000 лв..

" Да, 19 000 – това е заплата, която се взима от съответен човек за избрана работа. Мога да Ви дам пример…., показва Кръстев.

" Да, тъкмо по този начин. Това е моята заплата, която съм получавал. Но тази заплата съм я получавал до един избран момент… ", потвърждава Славчо Славчев.

Славчо Славчев е назначен за механически шеф в " ХелпКарма ". bTV разполага с данни от свои източници, от които се вижда, че през декември 2019 година Славчев е следвало да получи приход над 80 000 лева Първоначално месечната му заплата е над 22 000 лева Два месеца по-късно тя приближава 50 000 лева После пада до 26 000 лв., само че след средата на 2019 година още веднъж пораства до 40 000 на месец.

" Определено ИТ услугите са скъпи, несъмнено ролята на Слави е доста висока и той е един от най-качествените експерти в България ", споделя Константин Кръстев.

От данните, с които разполагаме, сумата, която е начислявана за заплатата единствено на техническия шеф във фондацията, е над 775 000 лева или приблизително съвсем 28 000 лева на месец, в това число и за месеците, в които Славчев твърди, че е в неплатаен отпуск.

В докладите притеглят внимание и други суми – вземания за към 300 000 лв. има в доклада за 2018 година, показва Мария Цънцарова. Изниква въпросът вземат ли хора във фондацията персонални заеми от пари на донори.

" Веднага ще ви обясня – първо ние не даваме заеми, т.е. вземания, не даваме заеми и така нататък Вземането беше следното –2018 година година имахме един механически проблем с PayPal ", изяснява Константин Кръстев.

Въпреки че твърди, че заеми не дават, за 2018 година са регистрирани 312 000 лева вземания по " предоставени заеми ". Константин Кръстев твърди, че повода сумата да попада като взимане е механически проблем с финансов медиатор, през който са правени част от даренията. За да се реши казусът, вместо на сметката на фондацията, от финансовия медиатор превели парите в персоналната сметка на Кръстев, показва още авторката на следствието.

Тези пари аз съм ги върнал, просто сме имали механически проблем, твърди той.

Но вземания има и в доклада за 2019 година

Вземанията през декември 2019 година са 51 000. " Това е персонален заем, който аз съм взел от фондацията ", изяснява Слави Славчев. До края на годината всичко би трябвало да бъде възобновено и върнато, твърди притежателят на фондацията.

Слави Славчев признава, че заемът е за апартамент. „ Взел съм го като заем от фондацията, който аз го погасявам към фондацията, като това нещо е документирано, надлежно има всичко, което има като транзакции, тъй че действително аз си заплащам и лихвата “, твърди Славчев.

Така се оказва, че с изключение на начислените 775 000 лева за заплати за две години и 4 месеца, Славчо Славчев е получил и заем от фондацията, само че апартамент не си е купил поради изключителната конюнктура с COVID-19. След изявлението, дългът на Славчев е погасен. Но макар положителната му заплата, парите не ги е върнал той, а шефът му Константин Кръстев. Това излиза наяве от платежно разпореждане, което дава самият Кръстев в имейл до bTV.

" Сумата е напълно изплатена на 26 октомври 2020 година, като е погасена дължимата главница в размер на 60 хиляди лева и са изплатени лихви в размер на 6,049.59 лева Събраната рента ще бъде употребена за нашата съществена активност ", написа в писмото.

Константин Кръстев декларира, че след диалога ще трансформират Устава на " ХелпКарма " и към този момент няма да дават заеми.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР