Разследване на Грийнпийс - България показа сенчести практики, които поддържат

...
Разследване на Грийнпийс - България показа сенчести практики, които поддържат
Коментари Харесай

Доклад на "Грийнпийс" показа "финансовите мини" на българския въгледобив

Разследване на " Грийнпийс - България " сподели сенчести практики, които поддържат изкуствено живота на въглищния бранш в България, който продължава да замърсява околната среда с поддръжката на страната.
Природозащитната организация наблюдава източване на обществени фондове, безнаказаност към живота и здравето на работещите в мините, потреблението им за финансова и политическа полза.

Анализът се концентрира върху енергийния бизнес на фирмите, свързани с името на Христо Ковачки и е наименуван " Финансовите мини на " Ковачки ". Той се базира както върху документи на български и европейски институции, дипломатически документи, финансови доклади, а също и на медийни изявления.

Според създателите му в този кръг са 150 - 160 компании с друг предмет на активност, като те се употребяват за избран интервал от време, с цел да събират дивиденти или получават или дават заеми. Те постоянно менят функциите си в този самобитен холдинг, тъй че следенето на техните взаимовръзки е мъчно.

Анализът се лимитира върху главните финансови индикатори за интервала 2007 – 2016 година на 19 сдружения, избрани като " въглищната мрежа " на " Ковачки ". В това число влизат три електрически централи, осем топлофикации и осем мини. Те съставляват индустриалното звено, генераторът – както на доходи и облаги, по този начин и на замърсяване, разясняват създателите на отчета.

В него се установи, че тези предприятия като цяло работят на счетоводна загуба - обща задлъжнялост е 1.1 милиарда лева към края на 2016 година. Така те не заплащат налози, също така притискат чиновниците си с по-ниски заплати, а контрагентите и държавните организации – със забавени заплащания. Не се влага или се влага минимално в дълготрайни материални активи.

Повечето от заетите в конгломерата са категорийни служащи и са обезпечени за втора пенсия в обвързваното сдружение " Топлина ". Последица от това е, че разноските на работодателя за вноски остават в границите на групата и играят роля в ръководството, акцентират създателите на отчета.

В същото време стачки на миньори и енергетици се употребяват за оказване на напън. В отчета се напомня, че това се е случвало при запор на сметки в ПИБ, при неизплатени отговорности от НЕК, при заплаха от прекъсване на енергийни мощности поради несъблюдение на екологични условия.

Така се стига и до корпоративния избор, обезпечаван на избори за политически сили, подкрепяни от притежателя. Първите свидетелства, че чиновниците в предприятията на Ковачки гласоподават групово за претендента, посочен от управлението, идват на локалните избори през 2007 година Тогава за партия ЛИДЕР в миньорски градчета са дали своят вот почти толкоз души, колкото е личният състав на мините. В идващите години се появяват журналистически следствия, че на разнообразни избори върху чиновниците е оказван напън да поддържат Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи, когато няма излъчени претенденти от ЛИДЕР. Разследване със скрита камера през май 2014 година сподели по какъв начин чиновници на мини " Бобов дол " са инструктирани за кого да гласоподават от своя шеф, припомня " Грийнпийс ".

Според документа " комплицираната бизнес конструкция от мини за въглища и електроцентрали не би могла да се реализира без протекцията на основни фигури в институциите, обвързани с ползите на банковите капитали и демонстрира срастването на частните бизнес ползи с дейностите на обществените институции. Конкретно са посочени Агенцията по приватизация, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията по енергийно и водно контролиране.

Общото умозаключение от следствието е, че сега предприятията на групата " Ковачки " се държат на доизживяване. В него се предвижда, че ще има последователно евакуиране от най-проблемните в екологично и трудово отношение индустриални активи. Преди това ще се източват обществени пари за рекултивация на остарели мини, или ще се търсят обезщетения за закриване на електроцентрали, предвиждат природозащитниците.

" Въглищната промишленост върви към своя натурален залез. Нека не разрешаваме на общностите, които са изиграли основна роля в производството на силата ни, да изчезнат дружно с въглищата. Хората, които работят в бранша и тези, които живеят във въглищните райони имат потребност от поддръжка, с цел да реализиран обективен и допустимо най-безболезнен преход. Колкото повече изчакваме, толкоз по-труден ще става този преход, " разяснява Теодора Стоянова от организацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР