Разследване на CNN опроверга версията на Русия за обстоятелствата около

...
Разследване на CNN опроверга версията на Русия за обстоятелствата около
Коментари Харесай

Разследване на CNN опровергава руската версия за масовото убийство в Оленовка

Разследване на CNN опроверга версията на Русия за събитията към гибелта на над 50 украински военнопленници в затворническата колония в село Оленовка, на територията на самопровъзгласилата се ДНР. Там са арестувани украински военни, в това число бранители на мариуполския цех " Азовстал ".

На 29 юли при гърмеж в колонията починала 5-ма украински военнопленници, 75 бяха ранени, съгласно информация от управляващите на " ДНР ".

На идващия ден съветското военно министерство съобщи, че става дума за удар, нанесен с американска реактивна система за залпов огън HIMARS, която Украйна е получила от западните си сътрудници.

Киев е безапелационен, че това е съветска провокация, целяща да трансферира на Украйна осъществяването на военни закононарушения, осъществявани от самата Русия, припомня Би Би Си.

Журналистите от CNN са анализирали видеоматериали и фотоси от колонията в Оленовка, както и сателитни фотоси и са получили изводи от военни специалисти и експерти-криминалисти.

Изводите на експертите отхвърлят твърденият ана Москва.

Характерът на провалите върху постройката на изолатора, където е станал гърмежът, демонстрират, че не става дума за удар, нанесен с ракетна система за залпов огън. Стените на постройката и по-голямата част от покрива не са разрушени, което е изключено при потребление на HIMARS.

За съпоставяне публицистите са употребявали фотоси на разрушени съветски оръжейни хранилища в южната част на Украйна, които са били атакувани с HIMARS.

Въз основа на фотосите и видеозаписите от Оленовка, предоставени от съветската страна, специалистите вършат извода, че причина за гибелта на военнопленниците е пожар, освен това толкоз неочакван, че даже на се съумели да станат от леглата си.

Нито на една от фотосите не се виждат ями от оръдеен изстрел, нито провали от шрапнели, което е невероятно при ракетен обстрел, акцентира оръжейният специалист Крис Коб-Смит.

Специалистите акцентират също, че в случай че Украйна е желала по някаква причина да обстрелва Оленовка, не е имала нужда а употребява скъпите системи HIMARS, Боеприпасите за които са лимитирани. Изолаторът се намира едвам на 15 километра от фронта и може да бъде доближат с други типове оръжия.

В следствието се показват още голям брой причини, свидетелстващи, че версията на Русия е несъстоятелна.

За аргументите, заради които Москва е подхванала сходна провокация не се споделя доста. CNN се базира на информация от два украински източника, че нещастието е станала преди замяна на военнопленници.

Посочва се също, че малко преди гърмежа военнопленниците са били преместени в помещението, където са починали.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР