Разследване на американския телевизионен канал CNN опровергава версията на Русия

...
Разследване на американския телевизионен канал CNN опровергава версията на Русия
Коментари Харесай

Разследване на CNN доказа: Кремъл лъже за Еленовка -

Разследване на американския ефирен канал CNN опровергава версията на Русия за събитията към обстрела на наказателната колония в село Еленовка в самопровъзгласилата се Донецка национална република, където се намират бранителите на завода " Азовстал " в Мариупол, заяви Би Би Си.

Центърът за задържане бе обстрелван на 29 юли, а са 53. По данни на управляващите на ДНР други 75 души са били ранени.

На идващия ден съветското министерство на защитата разгласи, че ударът е бил нанесен от създадената в Съединени американски щати ракетна установка HIMARS, която Украйна е получила от западните си сътрудници.

Киев отговори, че това е съветска провокация, чиято цел е да упрекна Украйна в осъществяването на военни закононарушения.

Журналистите от CNN проучват видео и фотоси от колонията в Еленовка, изследват сателитни фотоси и се допитват до военни и правосъдни специалисти.

Заключенията им изключват съветската версия за случая. Естеството на вредите по постройката на центъра за задържане подсказва, че не са били употребявани РСЗО. Стените на постройката и по-голямата част от покрива са непокътнати, което е невероятно с HIMARS. В поддръжка на изказванията си публицистите демонстрират фотоси от разрушаването на съветски оръжейни хранилища в Южна Украйна, които в действителност са били атакувани с HIMARS.

Въз основа на предоставените от съветската страна фотоси и видеоматериали от Еленовка специалистите, интервюирани от CNN, заключават, че гибелта е породена от пожар, който е бил толкоз неочакван, че пандизчиите даже не са имали време да станат от леглата си.

На нито една фотография не се виждат кратери от оръжия или вреди от шрапнели, което е просто невероятно при огън с реактивна система за залпов огън, споделя специалистът по оръжия Крис Коб-Смит.

Експертите също по този начин акцентират, че в случай че Украйна в действителност е желала да обстрелва Еленовка по някаква причина, не е било належащо да прибягва до потреблението на скъпите HIMARS с стеснен брой муниции. Колонията се намира на 15 километра от фронтовата линия, а украинските въоръжени сили разполагат с други типове оръжия за нанасяне на удари от такова разстояние.

Разследването привежда и доста други причини, с цел да обори съветската версия.

Не се приказва доста за аргументите, които може да са предиздвикали съветската страна да провежда сходна провокация. Два анонимни украински източника декларират, че нападението против Еленовка е било осъществено в навечерието на размяната на пленници.

Освен това съгласно брачната половинка на един от пандизчиите малко преди офанзивата няколко бойци от " Азов ", които управляващите на по този начин наречената ДНР считат за най-опасни и склонни към протест, са били трансферирани в една от казармите в Еленовка.

В края на юли съветникът на украинския президент Олексий в канала си в Телеграм, че експертите, анализирали съветското видео от Еленовка, настояват, че картината наподобява повече на детонация на вещество с висока температура на горене вътре в самата постройка, в сравнение с резултат от обстрел.

" Това наподобява като опит за унищожаване на следи от закононарушение след събитията, които се случиха в постройката. Един от главните признаци е, че хората не са разпръснати като при детонация, а наподобява, че телата им са изгорели, откакто към този момент са били мъртви все още на експлоадирането на пожара ", написа той.

Ден преди това в обществените мрежи се появи видео на покорен украински боец, на който съветски бойци отрязват гениталиите с канцеларско ножче. На видеото украинецът е със запушена уста и завързани на гърба ръце, прострян на земята. Човекът се пробва безрезултатно да се съпротивлява. Поне двама руснаци го държат крепко, до момента в който различен срязва панталоните и бельото му, изрича цинични обиди и отрязва гениталиите му.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР