Разширяване на газохранилището в Чирен и огромни инвестиции в българските

...
Разширяване на газохранилището в Чирен и огромни инвестиции в българските
Коментари Харесай

В Бизнес.БГ: Интервю с Джо Филипс за първите инвестиции по инициативата Три морета

Разширяване на газохранилището в Чирен и големи вложения в българските пристанища са едни от най-стратегическите планове у нас, към които до края на годината се чакат непознати вложения.

В България едва се знае за самодейността " Три морета ". Страната ни е част от нея - това е политически план на 12 страни по Адриатическо, Балтийско и Черно море. Към плана има основан фонд, чията цел е да влага в инфраструктурни, транспортни или енергийни планове. Големият фонд бива съветван от " Амбър фонд ", който е основан в Лондон.

Джо Филипс е старши инвестиционнен шеф на фонда, който отговоря за това къде да бъдат вложени 1,2 милиарда евро. Най-голям донор и основен състезател са Съединени американски щати.

Вижте още за интереса към България в изявлението.

- Колко плана биха могли да бъдат вложени в България и има ли финансов предел?

" Фондът все още има капитал от над 1 милиарда евро, като концепцията е да прави дялови вложения. А надлежно можем да финансираме сред 50 и 250 милиона евро в една компания или план. Надяваме се общата сума във фонда да продължи да пораства и да стигне 5 милиарда евро. Така че все още задачата ни е да създадем положително портфолио от разнородни компании и браншове в тези 12 страни. Нашата цел е да открием най-малко една огромна инвестиция в България. И да ги увеличим, откакто фондът също се усили финансово. Сега сме се съсредоточили доста интензивно върху 2 плана, само че преглеждаме още 3-4. И от всички тези се надявам, че в краткосрочна вероятност ще изберем един, а по-късно и други ".

- В кой бранш ще е тази една и първа инвестиция?

" Ние сме се насочили в инфраструктура, енергетика, превоз и цифровизация - вложенията, които преглеждаме, покриват превоз и енергетика, а тази с най-голямото преимущество е в превоза ".

- Можете ли да кажете съответни компании?

" Не може да кажем съответни имена. В България има две неща, които ни вълнуват в кратковременен проект, наблягам късите периоди - едното е съхранението на газ, а второто са пристанищата. Има задоволително капацитет на Черно море, да се разраснат портовете там и търговията през тях ".

- И напълно разумно идва следния въпрос, защото преди време български политици към този момент оповестиха, че към този момент има препоръчани планове като газохранилището в Чирен и автомагистралата Варна Бургас - те още ли са на масата?

" Тези две оферти в действителност пристигнаха от страна на България, и да, преглеждаме ги. А това, което е с най-голямо преимущество по линия на енергетиката, е газохранилището ".

- Но доколкото разбирам автомагистралите и превоза не са подобен приоритет?

" Не, можем да влагаме, само че по-скоро това е държавна политика - по какъв начин се употребява частното финансиране. Ако частна компания влага в автомагистрала, би трябвало да е като концесия или обществено частно партньорство - тъй че това си е въпрос на самата страна: по какъв начин и дали ще го урегулира ".

- А по кое време да чакаме всичко това да се случи?

" Винаги е мъчно да се планува, считаме, че краткосрочният период, за който приказваме, е краят на тази година, а дълготрайно е след 2022 година. Самият фонд ще работи общо 5 години, до 2024-а година, тъй че би трябвало да се употребява този прозорец за нови вложения. Имаме основни критерии за всяка компания. Търсим възвращаемост за всяка инвестиция. Имаме 15-годишен финансов небосвод, тъй че всеки план или компания, в която влагаме, би трябвало да сме сигурни, че могат да обезпечат възвращаемост за дълъг интервал ".

- Относно късите периоди, които споменахте, политическата неустановеност в страната тормози ли ви?

" Винаги е по-добре да е несъмнено, вложителите избират да няма избори, само че не е нещо извънредно и не мисля, че имаме каквито и да е терзания ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР