Разширени зеници, изпотяване и учестено сърцебиене са някои от физиологичните

...
Разширени зеници, изпотяване и учестено сърцебиене са някои от физиологичните
Коментари Харесай

Къща с привидения показа как реагират хората на заплаха

Разширени зеници, изпотяване и учестено сърцетуптене са някои от физиологичните реакции, които изпитват хората, когато са изправени пред заплашителна обстановка. Ново проучване употребява потапящото прекарване на къща с духове, с цел да разкрие, че тези отговори се разграничават според от обществения подтекст и други фактори.

Така наречената реакция „ бий се или бягай “ е метод на еволюцията да приготви организма за отбрана или бягство от действителна или хипотетична опасност. Учените от дълго време се пробват да изучат въздействието на действителни закани върху психическото и физическото положение на хората.

В ново проучване, оповестено в списание Psychological Science, откривателите са употребявали опита на къща с привидения за проучването на субективни и физиологически реакции на хора на възприеманите закани в безвредна, само че въпреки всичко завладяваща среда.

Въпросната къща с привидения имала 17 стаи с разнообразни закани, които създавали непрестанен опит и откривателите изучавали по какъв начин организмът на доброволците реагира на заканите според от обществения подтекст (дали наоколо е имало приятели), особеностите на заканите (дали са били очаквани) и страстите (изпитвали ли са хората страх).

Може би привиденията са просто застоял въздух?

„ Съществуват голям брой фактори, които въздействат върху това, по какъв начин човешкото тяло реагира на опасност – споделя Сара Ташджиян от Катедрата по филантропични и обществени науки на Калифорнийския софтуерен институт и водещ създател на проучването. – Открихме, че обвързваното с другари прочувствено заразяване, предсказуемостта на опасността и субективното възприятие на боязън са от голяма важност за тялото, което реагира на опасността. “

Всички тези фактори оказват помощ в повишението на способността на индивида да оцелява в условия на опасност, само че в хода на проучването всеки от тях оказвал малко по-различно въздействие, което показва динамичната природа на симпатиковата нервна система.

За проучването на следствията от плашещи прекарвания в предходни проучвания били употребявани страшни облици, слаби удари с електрически ток или мощни звуци. В настоящото проучване 156 участници посещавали къща с духове на дребни групи. По време на 30-минутен опит те се сблъсквали със обстановки, имитиращи опасност за удушаване, приближаваща се с висока скорост кола и серия изстрели.

Салма Хайек гонила духове от къщата си

Участниците носели гривни за физиологичен мониторинг в режим на действително време. Преди визитата на къщата с духове участниците оценили своя предстоящ боязън по скалата от 1 до 10. След това оценили равнището на изпитан боязън по същата канара. Изхождайки от данните, били изучени четири фактора, в това число състава на групата, вероятността от опасност, личностните фактори и „ базовата ориентировъчна реакция “, или чувствителността на участника към закани.

Резултатите посочили позитивна връзка сред количеството другари в групата и тонизиращата възбуденост, която отразява общата физическа реакция на организма на напрежението или страстите. Колкото повече другари имали участниците при визитата на къщата с духове, толкоз по-висока била физическата им реакция.

„ Интерпретирахме това като отражение на болестта със боязън – в случай че приятелите ви са в близост, тялото ви улавя техните сигнали и има по-високо равнище на възбуденост даже при неявяване на характерни страхове или нерешителност – споделя Ташджиян. – В лаборатория мъчно да се учи въздействието на групата върху физиологията. “

Ето какви са аргументите, заради които хората имат вяра в духове

Проучванията нормално включват тестване на един човек в даден миг или най-вече двойки другари. В това изследване откривателите имали неповторимата опция да проучат по какъв начин наличието в групи с разнообразни смеси от другари и непознати въздейства върху усещанията за опасност на хората.

Изследователите също по този начин означават позитивни асоциации сред непредвидените офанзиви, субективния боязън и фазовата периодичност. Фазовите резултати са бързи промени, които тялото изпитва, когато реагира на обещано събитие. Хората, които се чувствали най-уплашени в населяваната от духове къща, имали повече пикове в тези реакции. „ Ако тялото ви е по-възприемчиво към заплашително събитие, вие също психически изпитвате повече боязън “, сподели Ташджиян.

Други резултати посочили, че участниците с в началото мощна реакция към първата стая в къщата с духове са показали нараснали реакции след визитата в другите стаи. Участниците с по-чести отговори в първата стая посочили намаляване на отговорите с течение на времето.

Английски затвор предлага лов на духове против 50 лири

„ От позиция на резултатите това проучване е друго, защото ние измерваме голям брой аспекти на проводимостта на кожата, в това число мудна реакция, бърза реакция, периодичност на отговорите и равнище на реакциите - изяснява ученият. - Повечето изследвания употребяват единствено един от тези индикатори, което лимитира нашето схващане за това, какъв брой динамична е симпатиковата нервна система и по какъв начин другите фактори оказват друго въздействие върху биологията. “

Тя прибавя, че проучването е „ огромен прогрес за когнитивната и обществената логика на психиката “, защото усъвършенства разбирането за това по какъв начин „ натуралистичните контексти “, като да вземем за пример потапящото прекарване в къщата с духове, въздействат на реакцията на организма към заканите. Също по този начин значимо е откритието, че приятелите усилват физическата реакция.

„ Ние демонстрираме, че приятелите покачват общата възбуденост, че непредвидените страхове провокират повече реакции и по-високи равнища на реакции в тялото, в сравнение с предсказуемите страхове, и че по-честите реакции на организма се демонстрират като възприятие на по-голям боязън - споделя Ташджиян. - И ние демонстрираме всичко това, употребявайки интензивна, потапяща среда за закани в действително време. “

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР