Разсекретяването на архиви, свързани с убийството на президента Джон Кенеди,

...
Разсекретяването на архиви, свързани с убийството на президента Джон Кенеди,
Коментари Харесай

Байдън отложи разсекретяването на архиви за убийството на Кенеди

Разсекретяването на архиви, свързани с убийството на президента Джон Кенеди, се отсрочва, заяви Белият дом. Според, краткотрайното закъснение е належащо, с цел да се предотвратят евентуални вреди за военната защита, разузнаването, правоприлагането и външните връзки. Сериозността на тези вреди надвишава публичния интерес от незабавното разсекретяване, се показва в документа. От причините е видно, че главната причина за решението е пандемията, която е забавила работата по редакцията на документите.

Още през 1992 година Конгресът излезе с решение, че архивите за убийството на Кенеди би трябвало да бъдат разкрити в идващите 25 година, с цел да може обществеността да се осведоми за историята. Тогава бе установено, че множеството документи са на повече от 30 година (към оня момент) и единствено в доста редки случаи се постанова някои от тях да останат под отбрана.

" Почти 30 години по-късно решение, дълбоката национална покруса на убийството продължава да резонира в американската история и в спомените на толкоз доста американци ", разяснява в меморандума си Байдън. " Междувременно, с годините нуждата от засекретяване на архивите към това ликвидиране става все по-слаба. Затова е извънредно значимо да подсигуряваме оптималната бистрота ", показва американският държавен глава.

Самата процедура по разсекретяване стартира през 2018 година с решение на президента Доналд Тръмп. Преди да бъдат оповестени, документите се преглеждат за редактиране на сензитивна информация. Именно този развой се е забавил поради пандемията и вместо на 26 октомври, архивите ще бъдат разкрити по-късно.

35-ият президент на Съединени американски щати Джон Фицджералд Кенеди бе погубен в Далас, Тексас на 22 ноември 1963 година Още същия ден за убийството е арестуван и упрекнат Лий Харви Осуалд. Два дни по-късно Осуалд е прострелян смъртоносно в полицейския сектор на Далас от Джак Руби. С следствие на покушението е натоварена Комисията " Уорън ", управлявана от ръководителя на Върховния съд Ърл Уорън. Комисията заключава, че Осуалд е единственият причинител. С годините има всевъзможни теории за по-широка интрига в убийството.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР