Разсекретеният доклад на командващия войските на 1-ви Белоруски фронт Георги

...
Разсекретеният доклад на командващия войските на 1-ви Белоруски фронт Георги
Коментари Харесай

Варшава е мъртва пише в разсекретен доклад на маршал Жуков

Разсекретеният отчет на командващия войските на 1-ви Белоруски фронт Георги Жуков , написан в Държавния комитет на защитата на 29 януари 1945 година и отдаден на освобождението на Полша, бе показан на съвещание на работната група на Руското историческо общество, заяви РИА Новости.

" Вашата заповед - с мощен удар да разгромим съперника и стремглаво да навлезем на полско-германската граница, е изпълнена ".

" За 17 дни настъпателни боеве войските на фронта минаха до 400 км . Цялата западна част на Полша в полосата на 1-ви Беларуски фронт е прочистена от съперника, а полското население, което пет години и половина бе угнетено от немците, е освободено ", се споделя в документа.

В своя отчет Жуков акцентира, че " стремителното напредване на войските е попречило на хитлеристите да разрушат града и промишлените предприятия, стоманените и шосейните линии. Не им е дало опция да крадат и изтребят полското население, вземайки добитъка и продуктите ".

По негови данни, в множеството полски градове са били напълно непокътнати промишлениет предприятия и цялото съоръжение от доставки и първични материали. Единствено столицата е имала друга орис. Варшава и нейните фабрики, както дебело акцентира маршалът, " фашистите безчовечен са унищожили ".

В Москве впервые посочили доклад маршала Жукова об освобождении Польши в 1945 году. pic.twitter.com/W9KE1KQIfv
— Мировые РИА Новости (@RIA_Worldnews) 17 януари 2019 година

" С свирепост на садисти хитлеристите са разрушавали квартал след квартал ", написа в рапорта. - Въстанието във Варшава, предизвикано от лондонските и полските емигрантски държавни управления и управлението на армията в Крайова през август-септември 1944 година, приключи разрушаването на града. Най-големите промишлени предприятия са заличени . Жилищните здания са взривени или опожарени, стопанската система на града е разрушена. Десетки хиляди поданици са убити, останалите са изгонени. Градът е мъртъв ", написа в документите

Германската окупация на Полша е почнала по едно и също време от началото на Втората международна война на 1 септември 1939 година и е била напълно анулирана едвам през 1945 година От 1 август - 2 октомври 1944 година във Варшава избухна едно от най-мащабните за целия интервал на войната въстание. То бе проведено от командването на армията на Крайова и емисари на полското държавно управление в заточение. Инициативата приключи с проваляне, колосални опустошения и загуба на въстаналите.

Освобождаването от германците на забележителна част от Полша стана по време на стратегическата настъпателна интервенция Висла-Одер, провела се от 12 януари-3 февруари 1945 г . с присъединяване на Първи Белоруски и Първи Украински (командван от маршал Иван Конев) фронт.

Червената войска загуби - убити и изчезнали - над 43 000 бойци и офицери . Загубите на полските въстаници са към 220 души. При интервенцията са напълно разгромени 35 противникови дивизии. Още 25 са изгубили сред 50-70 % от персоналния си състав. В плен са попаднали над 150 000 германци. Резултатът от събитията демонстрира неизбежната победа на съдружниците.

На 3 декември 2018 година от Министерството на защитата разгласиха за Деня на незнайния боец разкрити архивни документи, които показват боевете под Москва.

За пръв път е показан дневникът на бойните дейности на 354-та стрелкова дивизия от 16-та войска . Там са разказани събитията от есента и зимата на 1941 година Командващият дивизията полк. Дмитирй Алексеев, а боен комисар е Василий Белобородов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР