Разривът между САЩ и техните традиционни съюзници от Г-7 проправя

...
Разривът между САЩ и техните традиционни съюзници от Г-7 проправя
Коментари Харесай

В разрив със съюзниците си, Доналд Тръмп разклаща световния ред

Разривът сред Съединени американски щати и техните обичайни съдружници от Г-7 проправя път за настъпването на международен ред на разпокъсаност, при който Доналд Тръмп ще договаря с тогавашните врагове на Вашингтон, а връзките САЩ-Китай ще задават световното движение.

" Дали не сме очевидци на разграждане от американска страна на международния ред и деликатно построените след Втората международна война институции? ", пита се Фред Кемпе от американския мозъчен концерн " Атлантически съвет " (Atlantic Council). Този ред основава равновесие сред блоковете, интернационална координация, неприкосновени съюзи.

Като разрушава цялата многонационална конструкция в името на американските ползи, като се отдръпна от Парижкото съглашение за климата и сложи под въпрос правилото на свободната търговия, като следва взривоопасна външна политика (оттеглянето от иранската нуклеарна договорка и преместването на посолството на Съединени американски щати в Йерусалим) и се кара със съдружниците си, тъкмо както с историческите врагове на Америка, Доналд Тръмп дърпа внезапно покривката от масата, с цел да му е по-комфортно с единствения сътрапезник, на който държи: /китайския президент/ Си Дзинпин.

Старият ред

------------------

" За Тръмп съществува само Г-2: Съединени американски щати и Китай. С идването на власт на Тръмп Европа трябваше да осъзнае, че епохата на многонационалния стопански ред е завършила ", споделя швейцарският икономист от Хамбургския университет Томас Щраубхар. Защото въпреки Вашингтон и Пекин да са съперници, те изпитват еднообразно съмнение към мултилатералния метод.

Доналд Тръмп " видя по какъв начин (при финансовата криза) през 2008 година остарелият ред на демократичната глобализация се разпадна. Той счита, че Съединени американски щати към този момент не са в положение да обезпечат на света групови богатства, каквито са структурата за либерализирана търговия и сигурността за западните си съдружници. Той вижда Съединени американски щати обвързани в редица двустранни връзки, където комерсиалният недостиг е главният претекст ", споделя за Агенция Франс Прес английският икономист и член на Лейбъристката партия лорд Мегхнад Десаи.

От своя страна, " Китай не желае мултилатералния принцип " в обичайна му форма, отбелязва Жан-Франсоа Ди Мелио, президент на френския институт " Азия Сантр " (Asia Centre). " Той основава редица разнообразни структури, като Шанхайската организация за съдействие (ШОС) или Азиатската банка за инфраструктурни вложения. Всичко това без подозрение ще докара до появяването на друга форма на ръководство ", плаваща и асиметрична конструкция, зависеща от претекстовете и участващите страни, изяснява той за Агенция Франс Прес.

" Стратегията " Америка преди всичко " на Тръмп и мотото за " китайската фантазия " на Си Цзинпин се основават на една и съща концепция - че двете свръхсили имат цялостна независимост да работят съгласно личните си ползи ", означи Брахма Челани, учител в Центъра за политически проучвания в Делхи в обява в края на май.

Според него " международният ред Г-2, който те са на път да основат, надали заслужава названието " ред ". Това е клопка, при която страните са принудени да избират сред Съединените щати на непредвидимия Тръмп - последователи на двустранните договаряния - и един упорит и граблив Китай ".

" Отношенията сред Съединени американски щати и Китай ще образуват 21-ви век ", предсказа Барак Обама на 27 юли 2009 година Неговият правоприемник може би ще трансформира това в действителност, само че много по-различна от това, което си представяше Обама във времената, когато единният Запад се надяваше да накара Китай да одобри неговите правила.

Капанът на Тукидид?

------------

Това обаче няма да значи, че Вашингтон и Пекин ще се схванат да диктуват разпоредбите в ущърб на дезориентираните европейци. Европейците още не са споделили последната си дума, а Вашингтон и Пекин се конфронтират между тях.

Само че Тръмп, някогашен предприемач, наподобява счита, че ще се оправя по-добре на четири очи, освободен от принудите на многонационалния метод. Той договаря по комерсиалния недостиг с Пекин доста по-конструктивно, в сравнение с с канадския си комшия да вземем за пример, към който насочи оскърбителни нападки.

" Тръмп не се схваща толкоз зле с Китай и с Русия. Имат разлики, могат да се схванат по някои точки. Фрапиращ е казусът с китайската компания Зет Ти И (ZTE). Вашингтон води комерсиална война с Китай, а в същия миг подписва неочакван контракт със Зет Ти И - телекомуникационен колос, изхвърлен от американския пазар, а най-после, след сложни договаряния, получил разрешение да се върне на него, означи Ди Мелио.

Макар международният ред след Втората международна война да имаше упоритостта да избегне нов планетарен спор, императивът за мира наподобява по-малко належащ в тази оформяща се нова рамка. А някои се притесняват, че светът още веднъж може да попадне в " клопката на Тукидид " - разбиране, въведено от американеца Греъм Алисън, съгласно което всяка зараждаща се мощ в даден миг неизбежно влиза в спор с господстващата мощ.

Китайците обаче разрушиха тази доктрина. " Тъй нареченият капан на Тукидид не съществува, само че в случай че огромните страни вършат повтарящи се стратегически неточности, те може да паднат в сходен капан ", сподели Си Дзинпин през септември 2015 година

Според Ди Мелио, китайците " са захласнати от концепцията да не повторят грешките от предишното. Те виждат клопката и ще се опитат да го избегнат, даже в случай че в даден миг има справедливи аргументи за борба " за стратегическите им ползи.

/БТА/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР