Разработваме ваксини, които ще бъдат абсолютно безвредни и без никакви

...
Разработваме ваксини, които ще бъдат абсолютно безвредни и без никакви
Коментари Харесай

Доц. Андрей Чорбанов: Два типа хора не ваксинират децата си – грешно информираните и незаинтересованите

Разработваме ваксини, които ще бъдат безусловно безвредни и без никакви странични реакции
Специално изявление за Tribune.bg с доцент доктор Андрей Чорбанов, началник на департамент " Имунология " в Института по микробиология на Българска академия на науките.

Разкажете ни с какво се занимавате сега, доцент Чорбанов?

Аз се занимавам с създаване на нови ваксини и въобще с ваксинопрофилактика. Нашата концепция е да създадем ваксини, които ще бъдат безусловно безвредни и без никакви странични реакции. В момента на дневен ред е оправянето със болестта от морбили. Що се отнася до имунизацията за морбили, тя е класическа и е от доста години на пазара, потвърдила е своите качества. Изключително добра ваксина е, с доста малко странични реакции, които са в границите на допустимото. Но би трябвало да се има поради, че морбили е едно изключително рисково вирусно заболяване и то извънредно мощно. Докато при доста от известните вируси и бактерии болестта е в някаква степен, в някакви проценти, то при морбили на процедура съвсем всеки контактен, който не е ваксиниран, ще се разболее.

Ще ни разкажете ли за новото потомство ваксини?

Ние се занимаваме с разнородни модели на ваксини, в които концепцията е да се открие нов път за имунизация. Такъв, който да бъде безусловно безопасен – това са ДНК имунизациите. Става въпрос за ваксини, които кодират носещите детайли на рисковите причинители. Европейската комисия отделя големи средства за създаването на такива безвредни лекарствени средства. Това обаче са дълги процеси. Всъщност непрекъснато навлизат нови ваксини. В момента на пазара навлизат ваксини, които са разработвани преди 10-15 години. Дълъг е процесът, с цел да се потвърди, че един подобен артикул е безопасен, че няма странични реакции и може да се употребява за всеобща имунизация. Ето сега някои от имунизациите, които бяха типичен, са изместени от нови поколения ваксини. В момента България взе участие в стратегии, които създават напълно нови поколения ваксини, така наречен ДНК ваксини, които да бъдат напълно бъдеща генерация и да бъдат безусловно безвредни за хората. След 5 до 8 години първите от тези нови ваксини, ще бъдат въведени на пазара.

Защо доста родители не желаят да поставят ваксини на децата си? Смятат, че по този метод рискуват, за тях имунизациите са рискови. Какво бихте ги посъветвали?

Хората, които не се имунизират са две групи. Едните са съперниците на имунизациите, които искрено считам, че не са задоволително осведомени. Между тях апропо няма експерти. Между хората, които са антиваксинално настроените няма биолози, няма и лекари. Това са хора, които най-често се осведомят по едни странни канали от непрофесионалисти и по тази причина те преценят по един доста незапознат метод какво е положително за детето им и какво не. Другата група обаче, която не се имунизира, също е забавна. Това е групата на дезинтересованите. Случаят с болните в Благоевград е тъкмо подобен. Това не са хора, които съзнателно не са ваксинирали децата си. Това просто са хора, които са пропуснали или не са се интересували, или не им е било обяснено. Част от казуса идва оттова, че в много от някои по-маргинални обществени групи в развитите страни пропущат календарите и тези групи могат да се трансфорат в едно доста съществено огнище на разпространяване на болесттите. Принципът на имунизациите е, че в случай че огромна част от хората са имунизирани, то вирусът или бактерията няма къде да участва, няма по какъв начин да персистира и тогава пропуск на двама или трима души, които могат да бъдат по чисто здравна причина неимунизирани, няма да се усети. Докато при съществуване на една по-голяма група неимунизирани от популацията, тогава към този момент има условия за разпространение на тези вируси и много повече уязвими хора.

Защо болестта от морбили продължава да се популяризира?

Хората са били в много свободен режим, имали са контакти с доста други хора. Заразата се популяризира, в случай че има неимунизирани хора. При ваксинираните е потвърдено, че няма по какъв начин да се получи такава зараза. Но в тези среди, на тези места, очевидно има задоволително такива, които не са ваксинирани.

Що се отнася до имунизацията против морбили?

Тази ваксина, която сега се употребява против морбили, е жива ваксина, една от най-класическите, само че извънредно добра като качества. Приема се, че децата до една година не би трябвало да се ваксинират с нея, тъй като въпреки всичко организмът им би трябвало да укрепне. Но в този един интервал хората са защитени от антителата, които идват от кърмата на майката. Именно по тази причина кърменето е извънредно значим детайл, тъй като обезпечава на децата една защита. Ако не се кърмят, те няма да бъдат защитени и са извънредно рисков контингент в този стадий преди да бъдат ваксинирани за първи път.

Интервю на Андреа Драганова, tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР