Разработката от Съветския съюз на реактивния изтребител МиГ-25 - най-бързият

...
Разработката от Съветския съюз на реактивния изтребител МиГ-25 - най-бързият
Коментари Харесай

We Are The Mighty разказа кой съветски самолет ужаси НАТО

Разработката от Съветския съюз на реактивния изтребител МиГ-25 - най-бързият в света до през днешния ден - уплаши НАТО и Съединени американски щати, тъй като съгласно тях този аероплан, макар приликите си с „ товарен фургон “, имаше свръхманевреност и висок действен таван, написа We Are The Mighty.

Независимо от това, съгласно портала, в реалност МиГ не е бил толкоз рисков, защото е бил предопределен най-вече за прихващане на свръхбързите американски бомбардировачи - с които Съединени американски щати са имали осезаеми проблеми, написа "Поглед инфо ".

Най-бързият реактивен аероплан в света? Лесно е: множеството хора знаят, че става въпрос за разузнавача SR-71 - толкоз бърз, че може да изпревари ракетите.

Какво ще кажете обаче за най-бързия изтребител? Факт е, че когато Съветският съюз сътвори изтребителя за гонене на SR-71, той се оказа толкоз бърз, че към момента заема първо място по този параметър в своята категория.

Въпреки това той към момента е на въоръжение, написа We Are The Mighty.

В съпоставяне с сътрудниците си от четвърто и пето потомство, ъгловатият МиГ-25 наподобява неудобно. Неговият по-младежки и грациозен родственик, МиГ-29, хищните F-35 и F-22 и даже Су-57 - всички те наподобяват доста по-добре на плакатите, в сравнение с той. В съпоставяне с тях МиГ-25 съгласно портала наподобява по-скоро като "товарен фургон ".

Този „ фургон “ обаче може да се форсира до скорост, която е с над 60% по-висока от тази на съперниците му.

Историята на МиГ-25 е прекомерно елементарна. Когато Съюз на съветските социалистически републики за първи път научи за SR-71, той разбра, че от създаването на разследващ аероплан, който може да лети три пъти по-бързо от звука до бомбардировач, ще бъде огромна крачка, само че не невъзможна. Вследствие на това Москва чакаше американски бомбардировачи, които могат да изпреварят ракетите с наземно базиране.

Въпреки че Съветският съюз осъзна, че е малко евентуално да успее да сътвори изтребител, който да може да догони разузнавача, може да се допусна, че новата машина може да лети по-бързо от бомбардировача заради по-голямото му тегло.

В същото време Съветският съюз нямаше опцията да сътвори тяло, толкоз леко, колкото SR-71, тъй че Москва потегли по различен път, реши да компенсира този минус с необикновено мощни мотори. Това стана допустимо и с помощта на екип от едни от най-хубавите конструктори на мотори в света, които работеха в Конструкторското бюро на Микоян и Гуревич.

В резултат инженерите стигнаха до двумоторен дизайн, с помощта на който МиГ-25 можеше да форсира до скорост от 2.8 Маха в работен режим и до скорост от 3.2 Маха, в случай че водачите са подготвени да рискуват моторите. Самолетът бързо сложи върхове за скорост, постигане на скорост и нанагорнище на тавана на полета измежду изтребителите.

„ И това уплаши Съединени американски щати и останалата част от НАТО. МиГ-25 беше освен необикновено бърз и се отличаваше с огромна мощ, само че структурата му приказва за неговата свръхманевреност - качеството, към което Западът единствено се стремеше.”, отбелязва We Are The Mighty.

Но общата картина обаче променяха две условия. На първо място, МиГ се оказа аероплан без задача. Второто събитие в действителност умъртви страха от противников водачи пред тази бойна машина.

Работата е там, че злополуката на прототипа на свръхскоростния бомбардировач XB-70 Valkyrie на стойност $500 млн докара до затварянето на програмата за развиване на този аероплан.

В резултат на това вероятността от среща на МиГ-25 със свръхзвуков бомбардировач, който може да се форсира до 3 Маха, стана извънредно призрачна. Това от своя страна означаваше, че руските стратези би трябвало да преминат към решение на казуса с завладяването на въздушното владичество.

Нещо повече, през 1976 година в Япония дезертира руски водач, който седеше на щурвала точно на МиГ-25. В резултат на това изменничество НАТО разбра, че тази машина е изцяло несъответствуваща за завземане на въздушното владичество.

Когато американските инженери разглобиха МиГ до винтчетата и го тестваха, те схванаха, че макар обстоятелството, че руският изтребител съвсем постоянно ще има предимство по скорост и надморска височина, той няма да може да го употребява.

Работата е там, че самолетът не е имал система за разкриване и заличаване на цели в долната хемисфера. Това значи, че МиГът е трябвало да слиза от височина, с цел да влезе в борба със самолетите на съперника.

Бидейки на същата височина като врага, той се трансформира в лесна цел. Въпреки голямата скорост, МиГ-25 на процедура не се отличаваше с висока маневреност и мъчно можеше да избегне ракета или сполучливо да организира въздушна борба на близко разстояние.

Независимо от това, МиГ-25 остана на въоръжение в постсъветска Русия и към момента е най-бързият изтребител в света, имащ способността да се издига с целия си военен товар до такива височини, че от лицето на водачите стартират да кипят сълзи. „ Всичко това обаче става маловажно, защото просто няма кой да се бие с МиГа “, обобщава We Are The Mighty.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР