Разработен е регламент за движението на електрическите тротинетки, който вече

...
Разработен е регламент за движението на електрическите тротинетки, който вече
Коментари Харесай

Публикувано е за обществено обсъждане предложение на регламент за движението на електрическите тротинетки


Разработен е правилник за придвижването на електрическите тротинетки, който към този момент е оповестен за публично разискване. Това заяви през днешния ден ръководителят на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ Малина Крумова в предаването „ Тази заран “ на БТВ. По думите ѝ главната цел е да се основат минимални условия за сигурност, а не да се попречва този екологичен метод на напредване в градски условия.

„ В наредбите на закона може да се каже, че приравняваме тротинетките на велосипедите като сътворяваме някои спомагателни условия за тях “, изясни Малина Крумова. Те ще могат да се движат по велосипедната инфраструктура, а където такава няма – компактно в дясно на платното по посока на придвижване, само че единствено на пътища с позволена оптималната скорост до 50 км/ч. На общините се дава право да дефинират и спомагателни зони, в които да не разрешават тяхното придвижване.

Електрическа тротинетка по гореописания ред може да се ръководи от лице над 16 години. Лицата сред 14 и 16 години ще имат право да ръководят сходни транспортни средства единствено по велосипедна инфраструктура, според наредбите на Наредбата за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии (в които се включва освен другите типове велоалеи, само че и зони за споделено придвижване и избрани улици). Тяхното ръководство би трябвало да се реализира със светлоотразителни детайли по облеклото на ползвателите. Максимално позволената скорост за тях ще бъде 25 км/ч. Регистрация на този тип транспортни средства на този стадий не се планува.

Текстовете към този момент са били авансово разисквани, както с специалистите от Министерството на вътрешните работи и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, по този начин и в оптимално необятен формат с представители на ползватели, компании вносители и предлагащи сходни транспортни средства, компании за споделено пътешестване с електрически тротинетки, общини и други

Според неофициална информация в България все още има към 60 хиляди електрически тротинетки, а прогнозите са за все по-масовото им нахлуване в огромните градове. В тази връзка регламентирането на съществени правила за сигурност са извънредно значимо да се случат в оптимално къси периоди.

Цялото предложение за законова наредба на придвижването на електрическите тротинетки е оповестено на уеб страницата на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, като всеки може да даде мнения по текстовете.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР