Разработчиците от Ростех наблягат на високото ниво на сигурностСуперкомпютърът на

...
Разработчиците от Ростех наблягат на високото ниво на сигурностСуперкомпютърът на
Коментари Харесай

Русия създаде суперкомпютър със собствен процесор

Разработчиците от Ростех натъртват на високото равнище на сигурност

Суперкомпютърът на Ростех се базира на микропроцесор Елбрус-8С (източник: Ростех)

Държавната корпорация Ростех показа първия съветски суперкомпютър с 8-ядрени микропроцесори Елбрус-8С. Машината е предопределена за високопроизводителни калкулации, обработка на „ огромни данни ” и решение на проблеми, които изискват оптимално равнище на осведомителна сигурност.
още по тематиката
Суперкомпютърът се състои от стелажи, съдържащи компактни четирипроцесорни блейд сървъри с течно изстудяване. Този способ за отклоняване на топлината разрешава да се понижи размерът на модула и да бъдат ситуирани до 153 компютърни възела в един сървър.

Конфигурацията има изчислителна мощ 75 терафлопа при двойна акуратност – една стойка може да извършва до 75 трилиона интервенции с плаваща запетая в секунда. Общата мощ на суперкомпютъра е на практика неограничена, защото стойките могат да бъдат комбинирани в изчислителен клъстер.

Всяко ядро ​​на 8-ядрения микропроцесор „ Елбрус-8С ”, основан на съветска архитектура „ Елбрус ”, е в положение да извършва до 25 интервенции на такт. Архитектурата на процесора разрешава доста увеличение на продуктивността на приложенията за сметка на тяхната оптимизация.

„ Четвъртото потомство микропроцесори Елбрус е уместно за осъществяване на комплицирани математически калкулации и моделиране на невронни мрежи, които са в основата на технологиите за изкуствен интелект. Основната разлика на нашите ИТ системи е високото равнище на осведомителна сигурност ”, споделя Олег Евтушенко, изпълнителен шеф на Ростех.

В Елбрус няма малки врати, които разрешават отдалечено въздействие върху работата на системата и противозаконен достъп до информацията, добавя шефът на компанията. Това ще разреши на руснаците да употребяват суперкомпютъра в чувствителни области, свързани с обработката на поверителна информация.

Отличителна линия на суперкомпютъра е високата енергийна успеваемост. По-малко от 6% от цялата употребявана електрическа енергия се изразходва за охлаждането му. В структурата са интегрирани система за мониторинг на равнището на стелажа и логаритми за ръководство на зареждането, които усилват енергийната успеваемост и отказоустойчивостта.

Подсистемата за зареждане обезпечава опция за работа в сложни условия с уголемен диапазон на напрежението и нараснало равнище на разстройства. Сървърите имат вградена функционалност за отдалечена диагностика и ръководство. Възможно е да се употребяват разнообразни комутиращи технологии, а изчислителните възли, захранващите устройства и модулите за хидрорегулиране поддържат „ гореща промяна ”, без да се прекъсва работата на системата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР