Разработчиците на чипове без собствени заводи развиват все по-успешно своя

Разработчиците на чипове без собствени заводи развиват все по-успешно своя ...

$100 милиарда годишно: Бизнесът на чипмейкърите без заводи.


Разработчиците на чипове без собствени заводи развиват все по-успешно своя бизнес. През 2017-а оборотът на т.нар. fabless-компании за първи път е превишил 100 млрд. долара, бележейки ръст от 11%, сочи доклад на анализаторската компания IC Insights.

На 10-те най-големи чипмейкъри без заводи се падат над 70% от общите приходи в размер на 100,61 млрд. долара. Техният оборот се е покачил с 12% спрямо предходната година и достига почти 74 млрд. долара.

Номер едно по продажба в този бранш е американската компания Qualcomm. Нейните приходи през миналата година са нараснали с 11%, достигайки 17,08 млрд. долара, според данните на IC Insights, цитирани от TechNews.

Втори се нарежда Broadcom с приходи в размер на 16,07 млрд. долара (16% повече на годишна база), следвана от графичния разработчик Nvidia, който е направил 9,23 млрд. долара през годината. Именно Nvidia демонстрира най-висок ръст от водещите 10 fabless-чипмейкъри - продажбите й са нараснали с 44%, благодарение на което се придвижва с две места напред.

Анализатори от тайванската агенция CNA отбелязват, че Nvidia е изместила от третото място MediaTek - един от основните производители на SoC за смартфони. Приходите на тайванската компания през 2017 г. са намалели с 11% до 7,88 млрд. долара, спрямо $8,8 млрд. през 2016. В резултат на това MediaTek слиза на четвърто място.

Спадът при тайванския производител се дължи на намаляването на продажбите в Китай. Тази година обаче MediaTek ще се опита да възвърне загубените си позиции на пазара на чипове за смартфони, който генерира около 60% от приходите на компанията.

На петото е за Apple с приходи от 6,66 млрд. долара през 2017 г. и ръст от 3% спрямо предходната година. ИТ гигантът попада сред чипмейкърите, тъй като сам си разработва процесорите за своите смартфони и таблети, пише TechNews.

Останалите места в Топ 10 заемат компаниите AMD ($5,25 млрд.), HiSilicon Technologies ($4,72 млрд.), Xilinx ($2,48 млрд.), Marvell Technology ($2,39 млрд.) и Tsinghua Unigroup ($2,05 млрд).

Източник: money.bg