Разпознаваемият със своите цветни покриви Рейкявик е доста отдалечен от

...
Разпознаваемият със своите цветни покриви Рейкявик е доста отдалечен от
Коментари Харесай

7 любопитни факта за най-северната столица в света

Разпознаваемият със своите цветни покриви Рейкявик е много далечен от Европа, само че за сметка на това е много забавна дестинация. Освен, че той е най-големият град в Исландия е и най-северната столица в света.

Въпреки че там живеят едвам 122 хиляди души градът Рейкявик има доста с какво да изненада. Ето и единствено няколко от забавните обстоятелства за града, които може би доста хора не знаят:

Повече от половината исландци живеят там - или по-конкретно 60% от популацията.

 Снимка 377720
Източник:

Един от най-чистите и зелени градове в света - локалните управляващи възнамеряват да създадат Рейкявик въглеродно безпристрастен до 2040 година. В момента възобновими източници обезпечават 99% от електричеството там.

Най-старият парламент - той не се намира в някоя друга европейска страна, а точно в Исландия. Т.нар. " Алтинг " е основан през 930 година и е най-старият ръководещ орган, работещ и през днешния ден.

 Снимка 377723
Източник:

Първият човек в Исландия идва едвам 60 години по-рано - съгласно историческите извори това е норвежецът Инголфур Арнарсон. Той става първият човек, който живее в Исландия, като идва там през 870 година.

Най-високата постройка в Рейкявик не е някой небостъргач - това е Халгримскиркя - лутеранска енорийска черква, която се издига на 73 метра височина и е най-високата постройка в цяла Исландия.

 Снимка 377719
Източник:

Без McDonald`s - в исландската столица няма нито един ресторант на McDonald`s. Там също няма и Starbucks.

Бирата освен в Рейкявик, само че и в цяла Исландия е била неразрешена до 1989 година .
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР