Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври т.г. пенсии ще бъдат

...
Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври т.г. пенсии ще бъдат
Коментари Харесай

Преизчислените пенсии ясни на 3 октомври. Едва 36% от пенсионерите с увеличение

Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври т.г. пенсии ще бъдат налични на страницата на Националния застрахователен институт (НОИ) на 3 октомври, оповестиха от Национален осигурителен институт.

Разпорежданията ще бъдат налични за лицата, разполагащи с личен идентификационен код – Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК. Изплащането на пенсиите посредством пощенските клонове ще бъде в интервала сред 7 и 20 октомври. 

Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 октомври.

Информация за механизма за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври е оповестена на интернет страницата на Национален осигурителен институт в менюто „ Актуално “ – Информация за механизма за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври 2022 година.

Преизчисляват се пенсиите, свързани с трудова активност: пенсии за застрахователен стаж и възраст, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване, пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест, а също пенсии за военна неработоспособност и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им, като по-благоприятен, е избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишки добавки от подобен тип пенсии; пенсиите, свързани с трудова активност, размерите на които са изчислени въз основа на брутното трудово възнаграждение/осигурителния приход на лицата и имат избран самостоятелен коефициент; пенсиите, свързани с трудова активност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 година в това число. Това се показва в информация за механизма за преизчисляване.

Според някогашния обществен министър Христина Христова, ощетени с преизчисляването няма да има, само че ще има разочаровани, защото едвам 36% от хората с пенсии ще получат нарастване.

По думите ѝ задачата е да се понижи разликата сред пенсии получени по-отдавна и по-нови пенсии, с цел да бъдат при идентични осигурителни условия.

Иван Нейков, също някогашен обществен министър, посочи, че ще бъдат преизчислени единствено пенсиите, свързани с трудова активност.

“Идеята в началото е добра, т.е. да преодолеем това, което стана през годините. Поради бързото повишаване на заплатите на хората се стигна до обстановка, в която разликата сред остарели и нови пенсии е стотици левове за една и съща работа “, добави някогашният обществен министър Иван Нейков.

Според него от позиция на справедливостта, това решение внася повече такова, само че дружно с това ще има и отчаяние заради непрофесионалната връзка. Тъй като хората са останали с усещане, че всички пенсии ще бъдат увеличени.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР