Разпоредбите на полското законодателство за намаляването на пенсионната възраст на

...
Разпоредбите на полското законодателство за намаляването на пенсионната възраст на
Коментари Харесай

Полският закон за пенсиониране на съдиите нарушава правото на ЕС

Разпоредбите на полското законодателство за намаляването на пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд опонират на правото на Европейски Съюз, постанови през днешния ден Съдът на Европейски Съюз.

Спорните ограничения нарушават правилата на несменяемост на съдиите и на самостоятелност на правосъдната власт, се показва в решението, представено в известие на институцията. Спорният закон влезе в действие през април предходната година и вкара пенсионна възраст на съдиите във Върховния съд от 65 години. Новото ограничаване се ползва и за съдиите, назначени преди тази дата.

Президентът на Полша може да удовлетвори искане за удължение на периода на работа на съдиите, само че няма правила, по които да вземе решение и това решение не предстои на правосъден надзор. През октомври Европейската комисия отнесе въпроса до Съда на Европейски Съюз.

В днешното решение се добавя, че правилото на несменяемост на съдиите изисква те да могат да останат на работа, до момента в който не доближат наложителната пенсионна възраст или до края на техния мандат, когато той е за избран период. Прилагането на мярката за понижаване на пенсионната възраст на съдиите, които към този момент са на работа, води до предварително преустановяване на съдийските им пълномощия, се показва в текста. Съдът отхвърля довода на Полша, че намаляването на пенсионната възраст е израз на желанието за уеднаквяване на изискванията за всички полски жители.

Европейският съд регистрира, че въведените от Варшава промени засягат съвсем една трета от настоящите полски висши съдии. Съдът на Европейски Съюз заключава, че измененията нарушават правилото на несменяемост на съдиите, неразривно обвързван с тяхната самостоятелност.

В известието се прецизира, че Полша би трябвало да се съобрази с днешното решение във допустимо най-кратък период. Ако Еврокомисията реши, че Варшава не се е съобразила със правосъдното решение, може да предяви нов иск, като изиска налагане на имуществени санкции. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР