Разположен на кръстопътя на международните транспортни коридори Изток-Запад и Север-Юг,

...
Разположен на кръстопътя на международните транспортни коридори Изток-Запад и Север-Юг,
Коментари Харесай

Свободна икономическа зона Алат - нововъзникващ търговски и логистичен хъб в Азербайджан и порта за България

Разположен на кръстопътя на интернационалните транспортни коридори Изток-Запад и Север-Юг, Азербайджан съумя да се трансформира в основателя при започването и активизирането на редица стратегически трансрегионални транспортни, ИКТ и енергийни планове в района като железопътна линия Баку-Тбилиси-Карс, новото Бакинско интернационално морско комерсиално пристанище, Трансевразийската осведомителна супермагистрала и Южният газов кулоар. Поради преференциалното си геостратегическо разположение като стопански сполучлив и най-кратък маршрут за свързване на Европа и Азия и неговата съвременна транспортна инфраструктура, Азербайджан продължава да способства за междурегионалната и вътрешнорегионалната търговия и цялостното стабилно развиване на Евразия, като предлага огромно многообразие на удобни транспортни благоприятни условия.
Благодарение на огромните вложения, направени в транспортния бранш, Азербайджан разполага с съвременна транспортна и логистична инфраструктура. През 2017 година е въведена в употреба железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс (БТК), с експедиционен потенциал от 5 милиона тона товари и 1 милион пасажери на първия стадий и последващото му нарастване до 17 милиона тона товари и 3 милиона пасажери годишно. Този план предлага най-краткия маршрут за транспорт на товари сред Европа и Азия. През първите шест месеца на 2020 година железопътната линия БТК е записала 3,7 пъти по-голям размер превозени артикули спрямо 2019 година
Азербайджан разполага и с най-големия флот в Каспийско море, който състои от 260 кораба. В момента в завода продължава построяването на два ферибота RoPax и три петролни танкера.
През 2018 година беше пуснато в употреба интернационално морско комерсиално пристанище Алат, известно още като пристанище Баку, с потенциал за преместване от 15 милиона тона товари и 100 000 контейнера. Очаква се опциите на пристанището да се усилят до 25 милиона тона товари и 1 милион контейнера.
Пристанището Алат играе решаваща роля за връзката с района на Централна Азия. 85% от главните потребности на района (лекарства, храна) се транспортират през пристанището Алат. В радиус от 1000 км от пристанището живее население над 130 милиона души. Брутният вътрешен продукт на района на Централна Азия доближава 300 милиарда щатски $.
Икономически бързо разрастващ се район на Централна Азия е главен източник на торове за световна продажба. Планира се на пристанището Алат да бъде построен терминал за торове с потенциал от 3 милиона тона годишно и терминал за зърно, което ще сътвори удобни условия за доставка на тези артикули до България и отвън нея.
В момента Азербайджан работи по основаването на свободната икономическа зона Алат (СИЗА), ситуирана в селището Алат, до пристанището. СИЗА има намерение да изиграе основна роля в трансформирането на азербайджанската стопанска система в диверсифицирана и насочена към експорт, като предлага удобна за вложителите бизнеса среда и достъп до редица интернационалните пазари от първостепенно стратегическо разположение.
`



СИЗА се основава до пристанище Алат, с цел да ускори локалните и задграничните вложения в отвън петролния бранш на страната. СИЗА ще употребява това стратегическо географско разположение, с цел да обезпечи районен капиталов център и да увеличи конкурентоспособността на транспортните коридори Европа-Кавказ-Азия и Север-Юг. Всичко се развива по този начин, с цел да се подсигурява, че СИЗА ще обезпечи оперативно и готово за вложители място до юли 2022 година
Освен това към комфортни услуги и поощрения за бизнес, СИЗА ще даде на вложителите модерна и подобаваща за съответни цели среда и редица решения в региона на парцели. СИЗА в началото ще заема обща повърхност от към 850 ха, разпределена на три сектора. Два от тях, зона 1 и зона 2, са ситуирани в непосредствена непосредственост до пристанище Баку и обгръщат обща повърхност от 639 ха. Третият обект се намира в зона 3, на към 7 км от пристанището Баку, и ще обгръща повърхност от 211 хa.
В допълнение, разполагаем на интернационалните търговски предприятия, които изберат да се разположат в СИЗА, ще бъде препоръчан атрактивен пакет от данъчни и оперативни поощрения. Те също по този начин ще бъдат разполагаем за подкрепяне на последващото развиване и напредък на тези компании в бъдеще.
Законът за свободната икономическа зона Алат е признат от Народното събрание на Азербайджан Мили Меджлис на 18 май 2018 година Според документа свободната зона е основана за поощряване на бизнес практики, както и капиталови и развойни действия към селището Алат.
Законът дефинира и специфичен данъчен и митнически режим, който да се ползва за фирмите, опериращи в свободната икономическа зона. Според документа няма да има налог върху добавената стойност върху стоките, строителните работи и услугите, внасяни в зоната, до момента в който те също ще бъдат освободени от митнически такси. Когато обаче стоките, строителните работи и услугите се изнасят от свободната зона към континенталната стопанска система, наредбите на главното икономическо законодателство ще се ползват за такива изнесени артикули, строителни работи и услуги.
Общият оборот от доставени артикули, осъществени услуги и работи в свободната икономическа зона се чака да бъде обложен с налог от 0,5%. Междувременно, управляващите и административните предприятия на свободната зона, юридическите лица, опериращи в зоната, и техните чиновници, както и жителите на свободната зона са освободени от всички налози, свързани с тяхната активност.
Никакви ограничения по национализация и конфискация или други ограничавания не могат да се ползват върху частната благосъстоятелност по отношение на юридическите лица в свободната зона, които оперират законно. Инвеститорите, акционерите, жителите на свободната зона и юридическите лица дружно със своите чиновници имат право да влагат в свободната зона и да трансферират средства от активността си в чужбина без ограничавания. Те също имат право да работят и да правят транзакции във всяка непозната валута по техен избор.
Няма ограничавания за 100% владение на уставния капитал и вложения на компании в свободната зона от задгранични юридически и физически лица.
Междувременно, Центърът за бизнес услуги, който ще бъде основан в свободната икономическа зона Алат, ще издава лицензи, визи и други публични документи.
Българските бизнесмени и вложители са поканени да обмислят опцията да влагат в СИЗА, което е привлекателно място за развиване и напредък на компании с достъп до централноазиатските и други районни пазари.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР