Размириците във Франция се засилиха в събота, след като сблъсъците

...
Размириците във Франция се засилиха в събота, след като сблъсъците
Коментари Харесай

Бунтовете и протестите във Франция се разрастват, хиляди полицаи участват в уличните боеве

Размириците във Франция се ускориха в събота, откакто конфликтите сред полицията и протестиращите се разпространиха в провинцията.

Полицията сподели, че " извънредно жестока навалица " в Сен Солин е хвърляла коктейли Молотов по жандармеристите.

Протестите против проектите за водохранилища избухнаха след дни на национално принуждение против пенсионните промени на президента Еманюел Макрон.



„ Докато страната се надигне в отбрана на пенсиите, ние ще се вдигнем в отбрана на водата в това време “, споделиха уредниците на демонстрациите в Сен Солен.

Отделно шествие се организира в Париж против закона за имиграцията, направен от министъра на вътрешните работи Джералд Дарманин. Имаше и нови митинги против законопроекта за пенсиите, а синдикатите се готвят за нова стачка във вторник.

Протестните настроения в страната принудиха да се отсрочи държавното посещаване във Франция на краля на Англия Чарлз III. Както означи някогашният френски дипломат във Англия, „ държавна вечеря във Версай няма да сътвори добър имидж “ на фона на вълненията измежду служащите.

Силви Берман сподели в днешното предаване на BBC Radio 4, че анулацията на посещаване, целящо да покаже нов старт в връзките сред Англия и Франция, е „ същинско отчаяние “.

Макрон беше подложен на още повече рецензии, откакто телевизионни фенове видяха, че той " тихомълком " извади и прибра в джоба си скъпия си часовник по време на изявление.



В Сен Солен специфични сили се сблъскаха с протестиращи, които стачкуват против нови резервоари за селскостопанската промишленост. Те настояват, че " мегабасейните " ще изпомпват вода от локалните поданици на фона на страховете от лятна суша в Европа.



Организаторите на митинга настояват, че 25 000 души са взели участие в дългото шествие, което в последна сметка е приключило със конфликти към строителната площадка. 3000 служители на реда бяха ситуирани, употребявайки сълзотворен газ и водни оръдия, до момента в който протестиращите хвърляха спонтанни взривни устройства.

Най-малко единадесет души са били арестувани, съгласно Агенция Франс Прес. Полицията иззе оръжия, експлозиви, касапски ножове и топки за петанк.

Дарманин твърди, че „ крайнолеви и крайнодесни “ стоят зад насилието. Той сподели, че конфликтите в Свети Солин са " неописуеми, неприемливи... никой не би трябвало да толерира това ".

Макрон сподели, че няма да се поддаде на принуждение поради законопроекта за пенсиите. Синдикатите дават обещание да продължат битката си.

Законопроекта за повишение на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 години беше признат със специфичен декрет, откакто партията на Макрон не съумя да завоюва болшинство. Правителството му оцеля след избор на доверие, само че този ход провокира широкомащабни митинги в Париж и стачки в цялата страна.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР